Solstițiul de iarnă 2024. Când are loc cea mai scurtă zi din an. Tradiții și obiceiuri

Autor: Bianca Vidoi

Solstițiul de iarnă 2024

Sursa: Pexels.com

Solstițiul de iarnă marchează începerea oficială a iernii pentru persoanele ce locuiesc în emisfera nordică, iar acestea sunt tradițiile realizate în această zi.

Pentru persoanele ce locuiesc în emisfera nordică a planetei, solstițiul de iarnă reprezintă începerea oficială a sezonului rece astronomic, în timp ce pentru oamenii ce trăiesc în emisfera sudică reprezintă începerea oficială a verii astronomice. Acest eveniment vine alături de mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii de pe întreaga le urmează.

Solstițiul de iarnă 2024 are loc pe 21 decembrie 2024

Solstițiul de iarnă are loc în intervalul 20- 23 decembrie, perioadă în care adesea emisfera nordică primește o cantitate minimă de lumină naturală, iar în anul 2024, acest fenomen

astronomic o să aibă loc la data de 21 decembrie, în jurul orei 11:20. În momentul în care are loc Solstițiul de iarnă, Soarele atinge cea mai joasă poziție pe cer față de emisfera nordică, ceea ce aduce nenumărate schimbări ușor de observat de către oameni.

Citește și: Pe ce dată are loc Solstițiu de Iarnă?

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Ziua de 21 decembrie 2024 o să fie cea mai scurtă din an, iar după ce are loc Solstițiul de iarnă, oamenii vor putea observa tot mai multe schimbări notabile. După Solstițiul de iarnă zilele o să înceapă să fie mai lungă, iar nopțile o să fie mai scurte, asta deoarece Pământul se îndreaptă către echinocțiul de primăvară, potrivit msnews.ro.

Tradiții și obiceiuri de Solstițiul de iarnă

Solstițiul de iarnă este celebrat în diferite feluri pe întreaga planetă, iar în spatele acestui moment astronomic special se află mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii le păstrează. În unele țări se crede că în ziua în care este celebrat Solstițiul de iarnă se deschide o poartă între cele două lumi, iar spiritele sunt libere să circule liber pe aceasta, ajungând astfel pe Pământ. 

Persoanele ce cred în această tradiție au obiceiul de a aprinde diferite focuri și lumânări pentru a se asigura că spiritele rele nu o să se apropie de gospodăriile lor. În unele locuri se crede că animalele încep să vorbească atunci când are loc Solstițiul de iarnă, iar persoanele ce le aud vorbind vor avea parte de un destin plin de ghinion.

În Scandinavia, în ziua în care are loc Solstițiul de iarnă se celebrează o sărbătoare păgână denumită Yule.

Cu această ocazie se celebrează nașterea Soarelui, iar oamenii aprind focuri pentru a marca în acest mod lupta triumfătoare împotriva întunericului. În Japonia, oamenii sunt obișnuiți să facă băi în apă caldă cu fructe yuzu, obicei numit „Toji”. În acest mod se vor asigura că pe parcursul anului vor atrage în calea lor sănătate și prosperitate.