Potrivit wikipedia.org, solstițiul de iarnă marchează începutul iernii, această zi devenind mai scurtă. Când va avea loc solstițiu de iarnă în următorii 10 ani?
Solstițiu de iarnă 2022. Când o sa fie solstițiu de iarnă în următorii 10 ani
Solstițiul de iarnă sau solstițiul hibernal, care poartă denumirea și de mijlocul iernii, corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer se află la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.
Fenomenul astronomic are loc de două ori pe an, câte odată în fiecare emisferă (nordică sau sudică).
Acesta marchează începutul iernii din punct de vedere astronomic, iar ziua devine mai scurtă. Opusul solstițiului de iarnă îl reprezintă solstițiul de vară.
Citește și: Ora de iarnă 2022. Când revin românii la ora de iarnă. Momentul când ceasurile se dau o oră înapoi
Dacă solstițiul de vară este în luna iunie și reprezintă cea mai lungă zi din an, solstițiul de iarnă reprezintă cea mai scurtă zi din an și poartă numele de „soare nemișcat”.
Prin urmare, solstițiul de iarnă reprezintă începutul iernii astronomice, atunci când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime și are loc în emisfera nordică. În meteorologie, iarna este considerată ca fiind deja începută cu aproximativ trei săptămâni înainte de venirea solstițiului de iarnă.
Încă din preistorie, solstițiul a fost văzut ca o perioadă semnificativă a anului în mai multe culturi și a fost marcat prin diverse festivaluri și ritualuri, aceasta marcând moartea simbolică a soarelui și renașterea lui.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cele două solstiții, solstițiul de vară și solstițiul hibernal sunt cunoscute din Antichitate pe când puteau fi calculate cu precizie. Ambele momente defineau punctele cruciale în calendarele vechi în funcție de care se calculau zodiile și trecerea anotimpurilor.
Evenimentele astronomice au fost folosite pentru ghidarea diverselor activități precum împerecherea animalelor, însămânțarea culturilor și monitorizarea rezervelor alimentare de iarnă.
Mai multe culturi și mitologii au fost ghidate și constituite de acest ciclu anual. Solstițiul de iarnă era cel mai reprezentativ, deoarece oamenii depindeau economic de monitorizarea progresului anotimpurilor. Înfometarea era ceva obișnuit în primele luni din iarnă, ianuarie-aprilie (în emisfera nordică) și iulie – octombrie (în emisfera sudică).
Cea mai veche scriere legată de solstițiu a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Această sărbătoare avea ca scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monștrii haosului pentru încă un an, iar această sărbătoare dura 12 zile.
Solstițiului i-au fost dedicate sute de structuri megalitice atât în Europa cât și în cele două Americi, Asia și Orientului Mijlociu.Citește și: Solstițiu de vară 2022. Pe ce data pică cea mai lungă zi a anului 2022
Chiar și popoarele care respectau calendarul lunar bifau într-un fel sau altul cele două solstițiuri.
Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, în timp ce românii îl sărbătoreau pe Saturn, denumit și zeul recoltelor.
Când are loc solstițiu în următorii ani conform specialiștilor:
- - 2022 – 21 decembrie, ora 5:27;
- - 2023 – 22 decembrie, ora 17:03;
- - 2024 – 21 decembrie, ora 11:20;
- - 2025 – 21 decembrie, ora 17:03;
- - 2026 – 21 decembrie, ora 22:50;
- - 2027 – 22 decembrie, ora 4:42;
- - 2028- 21 decembrie, ora 10:19;
- - 2029 – 21 decembrie, ora 16:14;
- - 2030- 21 decembrie, ora 22:09.