Solstițiul de vară 2022: Ritualuri pentru sănătate și spor care se fac în cea mai lungă zi din an

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 22 mai 2023, 13:09

Solstițiul de vară are loc pe 21 iunie 2022 la ora 12:14 și marchează începutul verii astronomice. În tradiția populară, Solstițiul de vară are o semnificație aparte și, în cea mai lungă zi din an, se fac ritualuri pentru sănătate și spor în toate.

Solstițiul de Vară 2022 are loc astăzi (21 iunie 2022) la ora 12:14 și marchează începutul verii astronomice, cu cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte din an.

Dincolo de semnificația științifică a acestui eveniment astronomic, Solstițiul de Vară are o însemnătate deosebită în tradiția populară, acolo unde cea mai lungă zi din an este asociată cu fertilitatea și cu bunăstarea, tocmai de aceea în ziua Solstițiul de Vară se fac ritualuri pentru sănătate și spor în toate.

Citeste si: Când pică postul Sf Apostoli Petru și Pavel 2022. Rugăciunea pe care e bine să o spui în postul Sâmpetrului

Solstițiul de Vară 2022. Tradiții și obiceiuri pentru sănătate și spor

Solstițiul de vară, sau solstițiul estival, cunoscut și sub numele de mijlocul verii, se produce atunci când unul dintre polii Pământului are înclinarea maximă față de Soare, Are de două ori pe an, câte odată în fiecare emisferă (nordică și sudică).

Pentru acea emisferă, solstițiul de vară este atunci când Soarele atinge cea mai înaltă poziție pe cer și este ziua cu cea mai lungă perioadă de lumină. La cercul polar arctic (pentru emisfera nordică), sau la cercul polar antarctic (pentru emisfera sudică), există lumină continuă în zilele din preajma solstițiului de vară. La solstițiul de vară, înclinarea axială maximă a Pământului față de Soare este de 23,44 °.[1] La fel, declinația Soarelui față de ecuatorul ceresc este de 23,44 °, potrivit WIKIPEDIA. 

Dar dincolo de semnificația științifică ă a acestui fenomen, Solstițiul de vară reprezintă în tradiția populară un moment al renașterii, al fertilității și al luminii, o zi guvernată de o energie specială, vindecătoare. Solstițiul de Vară este momentul prielnic tradițiilor și ritualurilor menite să alunge spiritele rele și să aducă în viața oamenilor belșug, sănătate și spor în toate. 

Unul dintre cele mai populare ritualuri din cea lungă zi din an este cel al aurului.

În ziua Solstițiului de vară, oamenii foloseau o bijuterie prețioasă, pe care o puneau într-un vas rezistent la foc, peste care adăugau plante de leac, de pământ, asemenea cimbrului, rozmarinului, mușețelului, lavandei și sunătorii.

Bijuteria se spăla cu apă curată, în dimineața de Solstițiu, apoi se trecea prin flacăra unei lumânări galbene sau aurii, fiind, astfel, purificată şi devenind un talisman aducător de noroc și belșug.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Solstițiul de VARĂ 2022. Obiceiuri și ritualuri la români 

Solstițiul de vară sau cea mai lungă zi din an reprezintă momentul obiceiurilor și ritualurilor pe care românii le practicau conform tradiției adânc înrădăcinate în conștiința populară. 

Printre cele mai cunoscute obiceiuri și ritualuri practicate de români cu ocazia Solstițiului de vară, amintim:

Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere.

În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii

Citeste si: Moșii de vară 2022. Când are loc loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de vară

Atotputernicia soarelui de la solstiţiu se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat.

Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină.

 

 

Taguri:

Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?