Solstițiul de vară 2023: Cea mai lungă zi din an! Ce nu este bine să faci pe azi, pe 21 iunie 2023?

Author: Cristina Mocanu

Solstițiul de vară 2023 are loc pe data de 21 iunie, zi în care este marcată începutul verii astronomice în emisfera nordică.

Sursa: freepik.com

Solstițiul de vară 2023 are loc pe data de 21 iunie, zi în care este marcată începutul verii astronomice în emisfera nordică.

Pe 21 iunie are loc Solstițiul de vară 2023 și reprezintă ziua în care soarele va sta pe cer cel mai mult. Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care românii le respectă în acestă zi?

Ce reprezintă solstițiul de vară?

În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.

Potrivit experților, Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33′. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Citește și: Tradiții pentru solstițiul de vară 2023: Ce nu este bine să faci în această zi?

Denumirea de solstițiu (“Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. 

În această zi, soarele va fi pe cer pentru cele mai multe ore, aproximativ 15 ore, astfel încât noaptea va fi mai scurtă, de aproximativ 8 ore, potrivit sursei citate mai sus.

După acest solstițiu, durata zilei va începe să scadă treptat, iar cea a nopții să crească, până la data de 21 decembrie 2023, atunci când va avea loc solstițiul de iarnă.

Ce tradiții respectă românii în această zi?

În această zi, solstițiul este primit de români prin petreceri, dansuri, focuri mari și picnic în aer liber.

Pe timpuri, Ziua Soarelui era momentul în care erau calculate recoltele muncilor agricole.

De asemenea, în această zi sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a le merge bine tuturor întreg anul.

Iată care sunt cele mai importante tradiții și superstiții legate de solstițiul de vară:

Pentru a le merge bine tot anul, de-a lungul timpului, oamenii au învățat să respecte mai multe tradiții.

Astfel că, în România, dar și în alte părți din Europa de Est, solstițiul de vară este asociat, adesea, cu noaptea de Sânziene, zi în care trebuie adunate flori din care se fac coronițe pentru a fi

puse pe capul femeilor.

Un simbol important al acestui eveniment este reprezentat și de foc. Astfel, pe parcursul zilei, oamenii de la țară aprind focul pentru a aduce un omagiu soarelui.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Se mai spune din bătrâni că, înainte de solstițiu, este bine să pui o bijuterie preferată într-un vas rezistent la foc, peste să pui ierburi aromate, iar în dimineața zilei de solstițiu, pe 21 iunie, să scoți bijuteria și să o pui într-un vas cu apă curată, apoi

să o treci prin flacăra unei lumânări aurii sau galbene. În felul acesta, bijuteria va fi purificată și îți va purta noroc.

Tot azi, este bine să faci baie în lacuri ori râuri, deoarece efectul este unul curativ, care poate constitui un ritual de renaștere

Dacă plouă în ziua de Sânziene e semn de belșug: se va face porumb, vin, o seamă de bucate. 

Dacă Sânzienele îi apucă pe oameni cu porumbul necopăit se zice că toamna nu are să aibă o recoltă bună. 

Cine nu respectă această sărbătoare se zice că le va merge prost tot anul.

Citește și: Solstiţiu de vară 2023: Când are loc cea mai lungă zi din an? Tradiții și obiceiuri

Când va pica solstițiul de vară în anii următori?

- Solstițiul de vară 2024 – 20 iunie, ora 20:51

- Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, ora 02:42

- Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, ora 08:24

- Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, ora 14:11

- Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, ora 20:02

- Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie, ora 01:48

- Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie, ora 07:31

Sursă: ziarulunirea.ro

 

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.