Solutii accesibile pentru izolarea fonica a locuintei

Author: Oana Picerea

Daca tot ce te desparte de apartamentele sau casele vecine este un perete, e foarte probabil sa fi experimentat cel putin o data disconfortul creat de bormasina ce porneste din senin ori de muzica data cat mai tare. Din fericire, exista mai multe solutii accesibile la care poti apela pentru a rezolva problema.

1. Izolarea fonica cu gips-carton

Izolarea fonica este din ce in ce mai populara in randul celor ce-si doresc sa se bucure de liniste si intimitate. Aceasta solutie consta in placarea peretilor din BCA sau caramida cu materiale fonoabsorbante, cel mai des folosit fiind gips-cartonul. Placi realizate din rigips de calitate gasesti la MatHaus, acestea avand un pret accesibil, fiind usor de montat, durabile, prietenoase cu mediul inconjurator si, bineinteles, foarte eficiente in izolarea fonica a spatiilor.

2. Astuparea fisurilor si gaurilor

Fiinda zgomotele se infiltreaza chiar si prin cele mai mici crapaturi, operatiunea astuparii gaurilor si fisurilor se va dovedi de ajutor cand vine vorba de izolarea fonica a locuintei. Vei avea nevoie de un pistol cu silicon sau un tub cu spuma poliuretanica si de putina rabdare. Astupa toate gaurile si fisurile pe care le gasesti in jurul usilor, ferestrelor, cablurilor si a tevilor de incalzire sau apa. Daca ai o usa prevazuta cu un orificiu pentru corespondenta, iti recomandam sa montezi o casuta postala exterioara si sa astupi orificiul respectiv. Folosind chedere, acopera si spatiile libere ramase intre tocuri si usi, precum si intre tocuri si geamuri.

3. Monteaza un aparat de aer conditionat

In acest fel, vei putea tine ferestrele inchise in sezonul canicular, sunetele de afara nemaiputand sa intre in locuinta si sa te deranjeze.

4. Planteaza garduri vii, arbusti si copaci in curte

Daca stai la casa, intr-o zona cu circulatie intensa, plantarea unor garduri vii, arbusti si copaci va diminua din zgomotele provocate de masini. Mai mult, aceasta solutie naturala ajuta si la blocarea propagarii ecoului.

5. Opteaza pentru usi si ferestre cu o izolare fonica eficienta

Daca planuiesti sa-ti renovezi locuinta, achizitioneaza usi si ferestre cu rame rezistente si sticla groasa. In acest fel, preintampini problema zgomotelor de afara si beneficiezi si de o termoizolare eficienta, de mare ajutor in sezonul rece, dar si in cel cald. 

6. Instaleaza capace pentru cosurile de fum

Daca stai la casa, monteaza capace pentru cosurile de fum, deoarece zgomotele exterioare patrund si prin aceste spatii.

7. Izolarea podelei

Daca locuiesti la bloc, foarte multa galagie poate ajunge de la vecini la tine in apartament prin podea. De aceea, este bine ca atunci cand iti amenajezi caminul, sa aplici un strat de material fonoabsorbant inainte de montarea parchetului.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.