Solutii pentru izolatiile exterioare - ce alegi?

Author: Bogdan Mihai

Din procesul de construire al unei cladiri face parte si realizarea izolatiilor exterioare.

Implicit, executarea acestora reprezinta o parte esentiala pentru cresterea confortului si sigurantei casei tale. Izolatia termica si hidroizolatia sunt principalele doua aspecte care influenteaza confortul higrotermic, de aceea trebuie sa le acordam atentia binemeritata.

Inainte de a demara lucrarile de izolatie ale locuintei trebuie, insa, sa stii care sunt optiunile pe care le ai in privinta alegerii materialelor potrivite. Asadar, afla acum care sunt cele mai bune solutii pentru termoizolatia si hidroizolatia casei tale!

De ce e e important sa realizam izolatia exterioara a casei?

Importanta izolatiei exterioare este majora daca iti doresti o casa care sa-ti ofere confort si siguranta pe termen lung. Izolatia termica este ideala pentru a eficientiza costurile de intretinere si pentru a mentine o temperatura optima in interiorul locuintei indiferent de anotimp. Pe de alta parte, hidroizolatia protejeaza impotriva umiditatii cauzate de diverse activitati cotidiene si de infiltratiile naturale.

De asemenea, peretii neizolati reprezinta un mediu propice dezvoltarii bacteriilor care provoaca daune deloc de trecut cu vederea: mucegai, igrasie, acarieni, mirosuri neplacute si deformarea parchetului si a mobilei.

Pe langa termoizolatie si hidroizolatie, poti opta si pentru o solutie de izolatii fonice pentru exteriorul casei tale. Acestea vor oferi protectie impotriva poluarii fonice, care poate fi cauzata de sunetele din natura sau de zgomotul din vecinatati.

In ceea ce priveste realizarea izolatiilor exterioare, exista o varietate de optiuni in alegerea materialelor necesare: izolatie exterioara cu polistiren sau vata minerala? In continuare vom prezenta cele mai intalnite dintre ele- respectiv vata minerala si polistirenul- prezentand pentru fiecare avantaje si dezavantaje.

Vata minerala- avantaje si dezavantaje

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Vata minerala pe care o poti utiliza la realizarea izolatiilor casei tale poate fi vata bazaltica sau vata de sticla. Vata minerala bazaltica este incombustibila, permite circulatia vaporilor, fiind totodata si un bun izolant fonic. Aceste calitati pe care le ofera se reflecta, insa, in pretul destul de ridicat comparativ cu alte alternative. Printre dezavantajele utilizatii vatei minerale bazaltice se numara, de asemenea, greutatea si rigiditatea mare. Vata minerala de sticla, pe de alta parte, este mai flexibila, motiv pentru care este recomandata in izolarea suprafetelor cu forme neregulate.

Vata de sticla se preteaza si pentru izolatiile interioare, acoperita mai apoi cu placi de gips carton.

Totusi, daca ai nevoie de un material de constructie care sa ofere o buna izolare fonica, trebuie sa stii ca vata minerala de sticla este o optiune inferioara vatei bazaltice. Desi este si ea incombustibila, spre deosebire de vata bazaltica, punctul de topire al vatei de sticla este mai coborat decat al vatei bazaltice, ceea ce o face un material mai putin rezistent in caz de inceniu.

Polistirenul expandat- minusuri si plusuri

O alta metoda folosita frecvent pentru realizarea izolatiilor exterioare este cea prin placarea peretilor cu polistiren expandat. Aceasta alternativa este demna de luat in calcul daca ai un buget redus pentru amenajarea casei, fara a sacrifica, insa, gradul de calitate al lucrarilor. Polistirenul este un material usor, care nu va incarca fatada constructiei, tratat pentru a intarzia arderea- ai grija sa optezi pentru un tip de polisiren extrudat ignifgat. Ca dezavantaje, putem mentiona faptul ca acest material nu permite locuintei sa respire, nu are o rezistenta in timp la fel de mare ca vata minerala si este poluant, avand in vedere ca vorbim despre un material sintetic.

Mai putin utilizate sunt izolatiile exterioare ecologice, realizate cu materiale naturale (lana, stuf, canepa, paie sau pluta) care, desi prezinta risc minim de poluare, nu sunt la fel de eficiente precum solutiile moderne.

 

Taguri: