Șomaj tehnic 2022. Ce români vor primi bani din partea statului. Ordonanţa de Urgenţă care prevede acordarea indemnizației până la 31 martie 2022

Author: Bianca Hriscu

S-a decis reintroducerea șomajului tehnic în 2022

Sursa: pixabay

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind reintroducerea şomajului tehnic în anul 2022. Iată ce români vor beneficia de ajutor din partea statului și care este suma pe care o vor încasa.

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, 19 ianuarie 2022, s-a decis adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind reintroducerea şomajului tehnic 2022. Măsura a fost anunțată atât de premierul Nicolae Ciucă, cât și de Marius Budăi, ministrul Muncii. Cine poate obține șomaj tehnic în 2022?

Șomaj tehnic 2022. Ce categorii de persoane vor avea parte de sprijin din partea statului?

Guvernul a luat decizia de a reintroduce șomajul tehnic în anul 2022 pentru angajații și liberii profesioniști care sunt afectați de pandemia de coronavirus.

Astfel, toți cei care au de suferit din cauza suspendării, limitării sau întreruperii anumitor activități, ca urmare a restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, vor putea beneficia de șomaj tehnic și în 2022. Această măsură este menită să îi protejeze atât pe angajați, cât și pe angajatori. Printre cei care vor beneficia de șomajul tehnic în 2022 se numără în special cei care fac parte din categoria liberilor profesioniști.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că șomajul tehnic va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Mai mult, românii vor beneficia de șomaj tehnic până la data de 31 martie 2022.

„Astăzi, în şedinţa Guvern, am propus spre aprobare şi a fost şi aprobată o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri de protecţie socială atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, dar şi pentru ceilalţi profesionişti, mă refer aici la sportivi, antrenori şi alte categorii de liberi profesionişti.

În această ordonanţă am reintrodus, practic, acordarea şomajului tehnic şi reglementăm aceste noi măsuri de protecţie socială atât de necesare pe această perioadă, când, din cauza situaţiei pandemice, există riscul de a suspenda, limita sau chiar întrerupe activitatea. Este acea indemnizaţie de şomaj de 75% din salariul aflat în plată, dar nu mai mult de salariul 75% din salariul mediu brut pe ţară folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022”, a declarat Marius Budăi, în cadrul unei conferințe de presă, conform digi24.ro. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Acte șomaj 2022. Condițiile și actele necesare pentru obținerea ajutorului social

Cât este șomajul tehnic în 2022?

Informațiile privind reintroducerea șomajului tehnic în 2022 au fost confirmate și de Nicolae Ciucă, premierul României. Acesta a precizat că șomajul tehnic va fi acordat până la data de 31 martie 2022 și că va consta în 75% din salariul de bază al angajatului.

Nicolae Ciucă a subliniat că valoarea șomajului tehnic 2022 nu poate fi mai mare de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. 

„Practic, vorbim despre acordarea unei indemnizații în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.

Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022, în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului pe perioada stării de alertă”, a anunțat Nicolae Ciucă, premierul României. 

Citeste si: Care este durata maximă a concediului fără plată