Pe fondul epidemiei de coronavirus, care se raspandeste din ce in ce mai tare si in Romania, tot mai multe companii aleg sa isi sisteze activitatea si sa isi trimita angajatii in somaj tehnic.
Cele mai recente exemple sunt uzinele Ford de la Craiova si Dacia de la Mioveni, dar si fabrica Pirelli din Olt. De asemenea magazinele din mall-uri s-au inchis pe toata durata starii de urgenta, iar angajatii au fost trimisi in somaj tehnic.
Iata ce se intampla in momentul in care angajatii sunt trimisi in somaj tehnic.
Citeste si: Evolutia simtomelor coronavirus de la prima pana la ultima zi de imbolnavire
Citeste si: Când ar putea fi atins vârful epidemiei de coronavirus în România? Iată părerea medicului Alexandru Rafila
Somaj tehnic: ce inseamna somaj tehnic
Potrivit codului muncii, somajul tehnic apare in momentul in care o companie isi suspenda activitatea din motive economice, tehnologice sau structurale. In acel moment contractele de munca ale angajatilor sunt suspendate, acestia sunt trimisi in somaj tehnic, iar compania are obligatia de a le plati o indemnizatie lunara.
Contrar parerii populare, relatiile de munca intre angajati si angajatori nu inceteaza pe durata somajului tehnic.
Salariatii sunt inca la dispozitia angajatorului, iar in momentul in care activitatea companiei se reia acestia se vor intoarce la munca si vor primi 100% din salariu.Citeste si: Europa se cutremură. 475 de morți, într-o zi, din cauza COVID-19. Doar în Italia
Somaj tehnic: cati bani se dau cand se intra in somaj tehnic
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Conform Codului Muncii, angajatii trimisi in somaj tehnic trebuie sa primeasca o indemnizatie lunara de cel putin 75% din salariul de baza. Acesta este pragul minim, companiile pot acorda un procent mai mare, in functie de posibilitati.
"Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art.
Este de mentionat faptul ca, in perioada in care va plati somaj tehnic catre angajati, angajatorul nu va mai datora catre stat contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Tot in timpul perioadei de sistare a activitatii, angajatorul poate acorda zile libere platite in avans angajatilor, urmand ca dupa intrarea in situatia normala angajatii sa recupereze aceste zile prin ore suplimentare neplatite.
Somaj tehnic: ce drepturi au angajatii pe perioada somajului tehnic
Angajatii au mai multe drepturi pe perioada somajului tehnic, printre care:
- dreptul de a fi informati cu privire la masura luata;
- dreptul la pastrarea locului de munca pentru care contractul a fost suspendat;
- dreptul la cumulul de functii;
- dreptul la demisie;
- dreptul la concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate;
- dreptul la concedii fara plata pentru studii sau pentru interese personale;
- dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.