Șomajul tehnic, aplicat și angajaților de la stat. Ce schimbări au fost anunțate de autorități?

Autor: B.H.

În sectorul privat mai multe firme au luat decizia de a-și trimite angajații în șomaj tehnic, iar după mai multe consultări, autoritățile au hotărât că ar fi bine ca măsura să fie introdusă și în cazul bugetarilor.

Guvernul pregătește o nouă Ordonanță de Urgență în care ar putea fi introdusă măsura șomajului tehnic pentru angajații de la stat. 

Citeste si: Vești bune pentru pacienții afectați în această perioadă de lipsa de pe piața a medicamentului Euthyrox! Iata ce a anuntat Ministerul Sanatatii

Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban și confirmat și de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, prin intermediul unei postări pe facebook.

Șomajul tehnic, aplicat și angajaților de la stat. Ce presupune această măsură?

Din informațiile făcute publice până în prezent, angajații de la stat care nu lucrează în sectoarele ce au ca scop direct combaterea epidemiei de coronavirus, ar urma să fie trimiși în șomaj tehnic pentru o perioadă de 15 zile pe lună, urmând să primească 75% din salariul brut de încadrare. 

Citeste si: Ce se intampla cu alocatiile in 2020? Klaus Iohannis a facut anuntul

"Ne-am gândit la un mecanism relativ simplu în care împărţim angajaţii în două: unii vor merge la muncă 15 zile şi vor asigura funcţionarea, iar restul intră într-o formă de şomaj tehnic. După 15 zile, vin ceilalţi care au stat în şomaj tehnic. Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, măsura e deja gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii.

Va fi valabilă nu doar pentru adminsitraţia centrală, ci şi cea locală, pentru toate entităţile publice;", a spus Ludovic Orban, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Despre introducerea șomajului tehnic în rândul bugetarilor a vorbit și Violeta Alexandru, ministrul Muncii, explicând motivele pentru care s-a luat această decizie.

"Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă.

Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.

În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, binențeles, de necesitatea asigurării unui raport just între

muncă și plată. “Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază.

Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată.

Pentru corectitudine.", a scris Violeta Alexandru pe facebook.

Citeste si: Covid-19: Statele Unite au înregistrat, pentru a doua zi consecutiv, circa 2.000 de decese, bilanţul depăşind 14.800