Stresul de sărbători. Probleme la serviciu. Preocupări legate de bani. Probleme de familie- grijile care vă pot ține treaz noaptea sunt infinite. Dezvoltă o datorie de somn din cauza acestor griji și vei plăti un preț în capacitatea ta de a gândi, de a planifica și de a-ți gestiona emoțiile.
"Datoria de somn, numită și deficit de somn, este diferența dintre cantitatea de somn de care cineva are nevoie și cantitatea de somn pe care o primește efectiv", a declarat specialistul în somn Dr.
Care sunt simptomele?
Simptomele oboselii în timpul zilei includ o lipsă de motivație pentru a îndeplini sarcinile zilnice, o lipsă de productivitate la locul de muncă, probleme de memorie și un interes scăzut în a fi social, a spus Dasgupta.
"Pierderea somnului este puternic asociată cu reducerea empatiei și a reglării emoționale", a spus Dasgupta, "ducând adesea la o comunicare greșită și la represalii în timpul conflictului".
Reglarea stării de spirit are loc în lobul frontal al creierului, unde au loc, de asemenea, gândirea, rezolvarea problemelor și consolidarea memoriei.
"Lobul frontal este cel mai mare consumator de energie din creier și primul care se deconectează sau funcționează defectuos atunci când este privat de energie din cauza lipsei de somn", a declarat expertul în gestionarea stresului, Dr. Cynthia Ackrill, editor al revistei Contentment, produsă de Institutul American de Stres.
Este posibil să nu fim conștienți
Poate că trăiți cu un deficit de somn și credeți că treceți peste zi fără niciun impact real.
Experții, însă, sunt de altă părere. Cercetările au descoperit că mulți oameni nu au nici cea mai mică idee despre cât de mult le afectează somnul deficitar starea de spirit și capacitatea de a face față situației, a declarat Dr. Bhanu Prakash Kolla, specialist în medicina somnului în cadrul Centrului pentru Medicina Somnului de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota."În studiile experimentale în care au avut subiecți parțial privați de somn, conștientizarea subiectivă a somnolenței și deteriorării tinde să se stabilizeze după o perioadă de timp, dar somnolența obiectivă și alte măsuri legate de performanță continuă să
Prin urmare, nu presupuneți că, dacă "vă simțiți bine, înseamnă că sunteți bine", a declarat specialistul în somn Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie și medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago.
"Nu există o formulă exactă, dar cu cât mai mult timp v-ați privat de somn, cu atât mai mult va dura recuperarea", a spus Knutson.
"Dacă vă privați de somn timp de o săptămână sau mai mult, va fi nevoie de mai mult de o zi sau două pentru a compensa pe deplin."Totuși, pentru a vă recăpăta întreaga cogniție și reglarea dispoziției, este posibil să aveți nevoie de mai mult de două zile de recuperare a somnului, a spus Kolla.
Ce trebuie să faceți?
În primul rând, nu ajungeți la un somnifer pentru a rezolva problema, a spus Dasgupta.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
"Medicamentele pentru somn sunt rareori soluția pentru un somn cronic deficitar și o funcționare diurnă afectată", a spus el. "Utilizarea pe termen lung a anumitor somnifere poate duce la dependență, făcându-i pe utilizatori să nu poată dormi fără pastile, și există efecte de sevraj care afectează cogniția chiar și după ce medicamentele au fost oprite."
În schimb, începeți prin a vă asigura că nu aveți o boală subiacentă sau că nu luați un medicament care ar putea afecta capacitatea dumneavoastră de a dormi.
"În plus față de tulburările primare de somn, cum ar fi apneea obstructivă de somn și insomnia, există multe alte probleme care pot provoca oboseală în timpul zilei, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și problemele de durere cronică", a spus Dasgupta.
Apoi, acordați prioritate somnului- faceți-l la fel de important ca și mâncarea, exercițiile fizice, dușul și toate celelalte lucruri pe care le faceți zilnic.
"Considerați somnul ca fiind un pilon al sănătății", a spus Kolla. "Asigurați-vă că mediul din dormitorul dumneavoastră este liniștit, întunecat și confortabil. Dacă dormiți în mod constant prost și acest lucru are un impact asupra funcționării dumneavoastră în timpul zilei, luați în considerare posibilitatea de a vorbi cu un specialist în somn."
Academia Americană de Medicină a Somnului sfătuiește că, dacă sunteți un adult cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, ar trebui să dormiți șapte sau mai multe ore în fiecare noapte. Dar, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, o treime dintre adulții americani dorm mai puțin de șapte ore pe noapte.
"Ar trebui să ne stabilim obiective de somn sănătoase, inclusiv să încercăm să mergem la culcare la aceeași oră în majoritatea nopților și să vizăm șapte-opt ore de somn", a declarat Knutson. "De asemenea, ar trebui să ne acordăm o perioadă de tranziție pentru a ne destinde și a ne relaxa între veghea activă și somn."
Când vine vorba de toate aceste griji, expertul în gestionarea stresului Ackrill are câteva sfaturi pentru a face față: Nu vă lăsați mintea să rumege ceva în timp ce dormiți- încheiați ziua prin captarea a ceea ce trebuie să vă amintiți într-o listă. Scrieți-vă grijile, astfel încât să le puteți arunca înainte de culcare.
"Recunoașteți când vă suprapuneți grijile și nu vă învinovățiți", a spus ea. "Nu vă faceți griji pentru că nu dormiți sau vă simțiți îngrijorat. În schimb, luați în considerare un fel de practică de "relaxare activă", cum ar fi munca de respirație, relaxarea progresivă sau meditația."
Practicați pozitivitatea, dar nu versiunea toxică, care este cu adevărat negație, a adăugat ea.
"În schimb, găsiți o modalitate de a vă atrage continuu atenția asupra a ceea ce funcționează, asupra a ceea ce sau a cui contează cu adevărat pentru dumneavoastră, asupra obiceiurilor care vă sprijină să vă simțiți pozitiv și ancorat în pământ și asupra modului în care să vă valorificați punctele forte unice pentru a face față presiunilor vieții. Există o mulțime de aplicații care vă pot ajuta", a spus Ackrill.
Citește și: Modul în care dormi poate provoca dureri de gât și de spate
Citește și: Cum să-ți ajuți adolescentul să facă mișcare! Sfaturi practice
Citește și: Ce trebuie să faca sistemul imunitar? Afla despre noua varianta Covid!