Sonda aduce o rocă de asteroid pe Pământ

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 23 iun 2024, 01:40

După șapte ani în spațiu, sonda spațială OSIRIS-Rex a NASA aduce pe Pământ o mostră de sol de pe asteroidul Bennu.

Sursa: PixaBay

După șapte ani în spațiu, sonda spațială OSIRIS-Rex a NASA aduce pe Pământ o mostră de sol de pe asteroidul Bennu.

După șapte ani în spațiu, sonda spațială OSIRIS-Rex a NASA aduce pe Pământ o mostră de sol de pe asteroidul Bennu. Cercetătorii speră că acesta va oferi informații importante despre istoria formării sistemului solar.
A fost o lovitură scurtă și violentă. Apoi, praful și rocile care rămăseseră până atunci neatinse timp de milenii de ani au zburat în sus. A fost nevoie de doar cinci secunde pentru a lua proba de rocă departe în spațiu, pe asteroidul Bennu- și de mai mult de doi ani pentru ca sonda OSIRIS-REx să se întoarcă pe Pământ.

Șapte ani în spațiu

Zborul de ieșire, orbitarea și investigarea asteroidului țintă, prelevarea de probe și zborul de întoarcere: sonda OSIRIS-Rex a NASA va călători în spațiu mai mult de șapte ani până duminică. Dar, mai întâi, se va întoarce pe Pământ și își va lăsa încărcătura cosmică, ambalată într-o capsulă rezistentă la căldură, deasupra Statelor Unite continentale, duminică, la ora 16.42.

Capsula, care nu seamănă cu un bol de salată ușor supradimensionat, va ateriza în salina din Utah la ora 16.55 și apoi va fi recuperată imediat de echipe speciale. Capsula conține aproximativ 250 de grame din cel mai valoros material: eșantionul de sol al asteroidului Bennu.
Bennu este foarte vechi. El datează din vremurile primare ale sistemului nostru solar, acum mai bine de patru miliarde de ani, și este format din materiale care nu s-au schimbat aproape deloc de atunci.
Asteroidul este un fel de conservă de rocă din trecut și, în consecință, este valoros pentru cercetătorii care doresc să afle mai multe despre formarea sistemului nostru solar. pentru a recupera o bucată din această comoară, sonda a atins asteroidul cu brațul său robotizat întins în octombrie 2020. Presiunea azotului gazos suflat printr-o țeavă a agitat materialul de la o adâncime de până la 50 de centimetri. Un aspirator nu ar fi funcționat în vidul din spațiu.
În schimb, "împingătorul de praf" și-a făcut perfect treaba. Mai mult material decât se spera a rămas blocat în filtrul de colectare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cea mai mare mostră de asteroid colectată până acum

Aceasta este prima misiune de acest gen pentru NASA. Agenția spațială japoneză JAXA este un pionier în eșantionarea asteroizilor. În 2010, una dintre sondele sale a reușit performanța de a culege cel puțin câteva sute de particule minuscule de pe un asteroid și de a le aduce pe Pământ. O a doua sondă japoneză s-a întors pe Pământ în decembrie 2020 cu nu mai puțin de 5,4 grame de materie de asteroid.

OSIRIS-REx aduce acum pe Pământ cel mai mare eșantion de asteroid colectat vreodată, 250 de grame. Capsula cu eșantionul este separată de sondă prin comandă radio cu aproximativ patru ore înainte de aterizare, la o distanță de peste 100.000 de kilometri de Pământ. Pe măsură ce capsula se apropie de atmosfera terestră, sonda își va porni propulsoarele și se va roti pe o nouă orbită care o va duce pe mai mulți asteroizi. capsula cu eșantionul va intra în atmosferă la ora 16.42, ora noastră. Se așteaptă să aterizeze în jurul orei 16.55 într-o zonă țintă de 58 pe 16 kilometri în deșertul de sare de lângă Salt Lake City. După ce va fi recuperată, aceasta va fi mai întâi transportată cu un elicopter la un laborator special amenajat în acest scop la baza militară de care aparține zona de aterizare. Acolo, capsula va fi deschisă și eșantionul va fi pregătit pentru un alt zbor, care îl va duce apoi la destinația finală, Centrul Spațial Johnson din Houston.

Citește și: Soldați ruși uciși în Nagorno-Karabah!

Citește și: Italia cere eliberarea pe cauțiune a migranților

Citește și: Ucraina raportează uciderea unor ofițeri de marină ruși