Sorin Cîmpeanu a făcut noi dezvăluiri în scandalul burselor, după ce i s-a cerut să demisioneze din funcția de ministru:”Unii erau analfabeți funcțional”

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 07 ian 2022, 09:48

Sorin Cîmpeanu a făcut noi dezvăluiri în scandalul burselor, după ce i s-a cerut să demisioneze din funcția de ministru”Unii erau analfabeți funcțional”

Sursa: Sorin Cimpeanu Facebook

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vine cu noi explicații în scandalul burselor, după ce mai mulți elevi s-au arătat nemulțumiți de modificarea condițiilor de acordare.

Sorin Cîmpeanu a explicat că peste 53% dintre elevii din România aveau medii mai mari de 8,50, iar unii dintre ei erau analfabeți funcțional, potrivit Digi24.

Sorin Cîmpeanu, noi explicații în scandalul burselor

Întreg scandalul a pornit după ce Ministerul Educației, printr-un ordin, a modificat media de acordare a bursei de merit, de la 8.50 la 9,50. Astfel, zeci de mii de elevi ar fi rămas, peste noapte, fără burse.

Sorin Cîmpeanu a oferit noi explicații în acest sens și susține că peste 53% dintre elevi aveau medii mai mari de 8,50, iar unii dintre ei erau analfabeți funcțional.

”53% dintre elevii României aveau medii mai mari de 8,50. Printre aceştia s-au numărat şi analfabeţi funcţional”, a precizat ministrul, afirmând că este „ ilogic să consideri că în învăţământul din România avem elevi de top într-o proporţie mai mare de jumătate”,  a

declarat ministrul pentru sursa citată.

Elevii nemulțumiți au protestat, joi, în fața Ministerului Educației

Mai mulți elevi s-au adunat joi în fața Ministerului Educației, unde au protestat pentru drepturile lor, nemulțumiți de modificarea criteriilor de acordare a burselor. Mai mult decât atât, ministrul se arată ”dezamăgit” de faptul că elevii care au venit să discute cu reprezentanții Ministerului Educației nu cunos tipurile de burse și cuantumul acestora.

”M-aş bucura dacă reprezentanţii elevilor, cunoscând toate tipurile de burse, ar fi interesaţi de toate tipurile de burse. Sunt şase la număr. Sunt în primul rând bursele de performanţă care sunt destinate elevilor cu rezultate la olimpiade. Sunt apoi bursele de merit, cele care sunt în discuţie acum. Un tip din şase! Sunt bursele de studiu care se dau de la media 7,50. Sunt disponibile. Sunt bursele sociale, al patrulea tip. Al cincilea tip sunt bursele profesionale şi al şaselea tip este bursa „bani de liceu”, a mai spus Sorin Cîmpeanu pentru aceeași sură.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că fondul de burse a crescut de patru ori, astfel acuzațiile potrivit cărora a modificat criteriile de acordare a burselor ca să facă economie sunt nefondate.

”În anul 2020 a fost de 270 de milioane de lei plătiţi exclusiv de Primărie. ÎN anul 2022 va fi de 1,031 miliarde. Un miliard este mai mult decât 270 de milioane. Fondul de burse este mai mare.

Nu facem economie. Dacă vrei să faci economii, ai un fond de burse mai mic”, a explicat ministrul Educaţiei.

Citeste si: Când se întorc elevii la școală și când vor avea din nou vacanță! Iată structura anului școlar și scenariile în care este posibilă să se închidă școlile

Sorin Cîmpeanu, prima reacție după nemulțumirea elevilor

Prima reacție a ministrului Educației după ce i-a fost cerută demisia din partea reprezentanților elevilor, pe motiv că a tăiat bursele de merit ale copiilor peste noapte.

”Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiţia, performanţa şi învăţarea. Odată cu stabilirea unui prag arbitrar, pentru nota 8,50 este arbitrată, bursa de merit şi-a pierdut din semnificaţie major deoarece la finalul anului 2020 – 2021, 53% dintre elevii României aveau medii mai mari de 8,50. Adică mai bine de jumătate.

Atunci când ai mai mult de jumătate elevi care au depăşit acest prag de 8,50, printre aceştia numărându-se şi elevi care au fost din păcate încadraţi la analfabeţi funcţional, este ilogic să consideri că în învăţământul din România avem elevi de top într-o proporţie mai mare de jumătate”, a continuat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Bursele a sute de mii de elevi din România au fost tăiate peste noapte. Ordinul a fost dat de Ministerul Educației