Sorin Cîmpeanu propune un salariu minim de 4.000 de lei pentru profesori. Ministrul susține că, doar așa, profesorii vor fi unii pe măsură

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 02 iun 2023, 03:15

Sorin Cîmpeanu propune salariu minim de 4.000 de lei pentru profesori

Sursa: Facebook: Sorin Mihai Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu a propus un salariu minim de 4.000 de lei pentru profesori. Acesta susține că toate schimbările vor fi făcute degeaba, dacă nu se vor lua în calcul cele mai importante probleme.

Sorin Cîmpeanu a propus un salariu minim de 4.000 de lei pentru profesori. Ministrul Educației este convins că, doar în acest fel, profesorii vor fi mai atrași de acest domeniu și vor preda cei mai buni.

Sorin Cîmpeanu a propus un salariu minim de 4.000 de lei pentru profesori

Ministrul Educației a declarat astăzi, 2 septembrie, că proiectele de legi ale educației sunt unele „foarte bune”, dar, pentru a avea rezultatul dorit, acestea trebuie să fie susținute cu resursele financiare direct proporționale.

În opinia sa, profesorii ar trebui să aibă salariul mediu pe economie, însemnând suma de 3.977 de lei.

„O spun cât se poate de răspicat- aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare vor sfârşi la fel ca Legea 1, care a fost foarte bună şi nu a reuşit să genereze efecte.(...) Dacă vom regăsi aceste majorări în bugetul pe anul 2023, înseamnă că avem o şansă pentru educaţie, dacă nu le vom regăsi nu vom avea o şansă pentru educaţie.

(...) În coaliţie s-a discutat. Tot timpul am fost asiguraţi că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei”,
a spus Sorin Cîmpeanu în cadrul celei de-a șasea ediții a Black Sea and Balkans Security Forum.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Profesorii vor primi salarii mai mari. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia

În opinia ministrului, un salariu bun atrage profesori bine pregătiți

„Aceste majorări care trebuie să fie în întreg sistemul sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu septembrie 2023. Începând cu profesorii debutanţi şi chiar cu profesorii stagiari, care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 la 12 ore  şi chiar aşa norma fiind redusă profesorul stagiar va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie.

Altfel, nu vom avea profesori bine pregătiţi dintre cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti.

Citeste si: Structura anului școlar 2022-2023. Cum sunt împărțite cele 5 module de învățare și când vor avea elevii vacanță în noul an școlar 2022-2023

Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt

degeaba. Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, citează agerpres.ro.