Sorin Cîmpeanu vrea profesori mai tineri: „Avem nevoie de o schimbare pentru a putea spera la profesori buni”

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 02 iul 2022, 13:50

Sorin Cîmpeanu vrea profesori mai tineri

Sursa: Facebook: Sorin Mihai Cimpeanu

Din cauza faptului că numărul persoanelor care vor să se angajeze ca profesori este din ce în ce mai mic, la catedrele școlilor au rămas profesorii care predau de ani de zile. Tocmai din această cauză, Sorin Cîmpeanu vrea profesori mai tineri.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, susține că un număr mare de profesori are cu mult peste limita de vârstă care ar ajuta sistemul educațional să se îmbunătățească.

Salariile mici și volumul mare de muncă nu îi atrag pe tineri să predea, motiv pentru care generațiile actuale sunt educate tot de către profesorii care au intrat în învățământ acum zeci de ani.

Sorin Cîmpeanu susține că aproximativ 70% dintre profesori au între 40 și 60 de ani și doar 5% au sub 25 de ani.

Sorin Cîmpeanu vrea schimbări importante în ceea ce privește vârsta profesorilor

„Avem o situaţie pe care aş aprecia-o ca îngrijorătoare, faptul că, din cele 195.000 de cadre didactice, sub 25 de ani avem doar 5%, între 25 şi 40 de ani avem 26%, între 41 şi 61 de ani avem cele mai multe cadre didactice, 60%, şi 9% cadre didactice peste 60 de ani.

Citeste si: Admitere liceu 2022, calendar oficial. Când încep înscrierile pentru admiterea la liceu și când vor fi afișate rezultatele repartizării computerizate

Avem nevoie de o schimbare pentru a putea spera la profesori buni, la o atenţie dedicată acestor elevi, şi celor mai buni şi celor mai slabi, la o ridicare a nivelului mediu de pregătire şi la o reducere masivă a abandonului şcolar”, susține ministrul Educației.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Mai mult decât atât, acesta a mai spus că domeniul educațional ar trebui să fie mai atractiv atât pentru profesori, cât și pentru elevi.

Sorin Cîmpeanu vrea salarii mai mari pentru profesori

Discuțiile despre salariile mici din învățământ nu sunt o noutate, motiv pentru care ministrul Educației vrea ca o schimbare importantă să aibă loc și din acest punct de vedere.

„Dacă vom reuşi să avem salarii atractive, cum am propus deja, salariul mediu pe economie pentru profesorul debutant, ne vom putea adresa şi vom avea în rândul profesorilor cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor româneşti, care să intre într-un an de stagiatură, să beneficieze de un mentor, care la rândul lui să aibă norma redusă pentru a se putea dedica pregătirii colegilor mai tineri. La finalul acestui an de stagiatură, potrivit concluziilor România Educată, urmează să se susţină un examen de licenţiere în cariera didactică”, a spus acesta, conform romaniatv.net.

Citeste si: EDU.RO Note finale BACALAUREAT 2022, după rezolvarea contestațiilor. Ce rezultate au obținut absolvenții de liceu după ce au făcut contestație

„Propunerea pe care am susţinut-o public este cât se poate de clară. Odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei să avem salarizarea profesorului debutant la nivelul salariului mediu pe economie din anul fiscal încheiat. Plecând de la salariul profesorului debutant, sigur că şi celelalte salarii din educaţie trebuie să crească.

Eu, personal, ca ministru al Educaţiei, acest obiectiv îl am”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.