Sorin Cîmpeanu este extrem de nemulțumit de modul în care decurg lucrurile în sistemul educațional, motiv pentru care a început să facă mari schimbări, iar lucrurile nu se opresc aici.
Sorin Cîmpeanu propune schimbări în urma a peste șapte ani de evaluare a situației
Conform declarațiilor făcute de Sorin Cîmpeanu, s-a decis asupra schimbărilor care trebuiesc făcute în urma a peste șapte ani de consultări și de evaluări a modului în care lucrurile au evoluat, totul fiind făcut prin intermediul proiectului „România Educată”.
„Schimbăm, pentru că ne dorim o educaţie de calitate, responsivă şi suportivă, iar acest lucru necesită o reformare sistemică şi curriculară, o mentalitate, o conduită şi, nu în ultimul rând, o atitudine proactivă.
Schimbăm pentru că vrem să susţinem în egală măsură excelenţa şi echitatea. Schimbăm pentru că trebuie să avem un fundament pentru redarea prestigiului şi demnităţii profesiei de dascăl, inclusiv printr-o salarizare motivantă care să fie cel puţin la nivelul salariului mediu pe economie, încă de la debutul în carieră”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
În continuare, ministrul Educației a menționat faptul că rezultatele din ultimii ani nu au mulțumit pe nimeni, deoarece analfabetismul funcțional este la fel de des întâlnit și, în unele situații, chiar a crescut. De asemenea, acesta a punctat importanța educației, afirmând că sistemul de învățământ are efecte pe termen îndelungat și își face simțită prezența în viața tuturor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Sorin Cîmpeanu vrea ca elevii să învețe să gândească liber
„ Avem nevoie de absolvenţi autonomi, de absolvenţi care să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor şi să gândească critic, de absolvenţi care să caute soluţii creative şi nu bazate pe şabloane la problemele pe care le întâmpină societatea, de absolvenţi care să fie antreprenori sau să muncească eficient şi să plătească impozite şi taxe în România, astfel încât banii investiţi în educaţie să se întoarcă în sistemul de învăţământ şi în alte servicii publice. Avem nevoie de absolvenţi care să producă bunăstare, să aibă capacitatea de a face acest lucru în mod inovativ, orientat spre viitor şi nu doar reproducând tipare existente”, a mai declarat ministrul.
În continuare, acesta a punctat faptul că profesorii nu au foarte multă libertate în ceea ce privește adaptarea materiei în funcție de fiecare clasă în parte, iar întregul sistem educațional este învechit.
Citeste si: Vești bune pentru profesori! Sorin Cîmpeanu a anunțat salarii mai mari pentru cadrele didactice
„Schimbăm pentru că profesorii sunt nemulţumiţi de programe şi de lipsa lor de libertate în crearea de conţinuturi adaptate la nevoile clasei şi ale copiilor cu care lucrează. Schimbăm pentru că liceenii sunt nemulţumiţi că nu este posibilă o mai mare autonomie în alegerea disciplinelor de care sunt interesaţi, discipline care le-ar permite o specializare mai mare la acest nivel, în funcţie de interesul lor şi de planurile de viitor”, a completat Sorin Cîmpeanu, potrivit digi24.ro.