Vine primavara iar primele recolte de spanac isi vor face aparitia. Putini stiu insa cum se prepara spanacul pentru a avea un gust excelent si pentru a fi usor de mancat.
In plus, pe langa gustul delicios obtinut daca este preparat corect, spanacul vine la pachet si cu multiple beneficii pentru organismul uman.
Spanac sote cu ou: ce beneficii are spanacul
Se stie deja ca spanacul este una dintre cele mai sanatoase plante, avand un continut extrem de bogat de vitamine: acid folic, caroten, protide, lipide, luteina, fier, spinacina, glucide, vitaminele B1, B2, B6, B9, PP, C, E si K, magneziu, mangan, seleniu, cupru, potasiu, calciu, iod, zinc si fier.
Multitudinea de vitamine si minerale fac din spanac un aliat de baza al sistemului imunitar, ajutand la prevenirea racelilor si infectiilor.
S-a demonstrat ca spanacul este foarte eficient in prevenirea cancerului si in combaterea acestuia. Flavonoizii si carotenoizii din compozitia spanacului au proprietati antiinflamatorii si anticancerigene.
Spanacul trateaza si ateroscleroza. Consumul regulat de spanac regleaza tensiunea arteriala, previne infarctul, atacul vascular cerebral si diminueaza stresul oxidativ.
Vitamina K din continutul spanacului intareste sistemul osos si muscular, iar luteina si zeaxatina sunt extrem de eficiente in combaterea problemelor de vedere.
Spanacul este extrem de bogat si in fibre, care ajuta sistemul digestiv si ficatul. Nu in ultimul rand, spanacul scade nivelul colesterolului rau din sange, fiind indicat celor care sufera de afectiuni cardiovasculare.
Citeste si: Cand devin cartofii toxici: semnele care iti arata ca trebuie sa ii arunci! Nu ii mai consuma daca vezi asta
Citeste si: Ce icre sunt toxice? Lista pestilor cu icre toxice: nu le mai consuma niciodata
Citeste si: Shaorma facuta in casa: cum o faci ca sa iasa mai buna si mai sanatoasa decat la shaormerie
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Spanac sote cu ou: cine nu trebuie sa manance spanac
Desi este recomandat pentru majoritatea populatiei, spanacul este contraindicat pentru anumite persoane. Mai exact, cei care au acidul uric crescut in sange, dar si cei care sufera de guta sau litiaza renala nu trebuie sa consume spanac.
De asemenea, spanacul nu trebuie consumat de persoanele care urmeaza tratamente anticoagulante; continutul ridicat de vitamina K din spanac ar putea influenta efectul tratamentului.
Citeste si: Ciorbă rădăuțeană. Cum se prepară și cine a gătit-o prima dată
Spanac sote cu ou: cum se face ca sa iti iasa cremos
Pentru a prepara spanac sote cu ou ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 750 de grame de frunze de spanac, o ceapa mare, 250 de grame de crema de branza, un ou, piper, sare, trei linguri de ulei de masline si trei catei de usturoi.
Timpul de preparare este foarte scurt, de aproximativ 15- 20 de minute, si puteti pregati aceasta reteta cand vreti sa va bucurati rapid de o masa sanatoasa si hranitoare.
Spalati spanacul bine, in mai multe ape, dupa care puneti-l la fiert timp de cateva minute, pana cand frunzele se inmoaie. Scurgeti spanacul bine de apa si tocati-l marunt cu ajutorul unui cutit de lemn.
Ulterior adaugati spanacul intr-o cratita in care adaugati ceapa taiata marunt, crema de branza, sarea, piperul, uleiul si cei trei catei de usturoi, taiati feliute.
Amestecati foarte bine, pana cand obtineti o pasta omogena si lasati spanacul in continuare la foc mic, pana se intrepatrund aromele.
In paralel pregatiti intr-o alta cratita unul sau doua oua ochiuri, dupa preferinte. La final asezati spanacul pe o farfurie, iar deasupra lui puneti oul. Se consuma usor cald, pentru a simti din plin aroma placuta. Pofta buna!