Specialiștii anunță când ia sfârșit pandemia de coronavirus. Ce se întâmplă după valul cinci provocat de varianta Omicron

Autor: Catalina Giol

Varianta Omicron poate anunța sfârșitul pandemiei de Covid-19

Sursa: Unsplash

Tulpina Omicron poate să reprezinte ultima variantă a virusului Sars-Cov-2 și implicit sfârșitul pandemiei la nivel mondial, însă acest lucru ar fi posibil doar prin intermediul imunizării colective a populației. Iată ce trebuie să știi despre evoluția noii tulpini și ce trebuie făcut pentru a scăpa mai repede de contextul pandemic.

România se confruntă în prezent cu valul 5 al pandemiei de Covid-19, acest lucru datorându-se în mare parte apariției tulpinii Omicron. Noua variantă a virusului Sars-Cov-2 este foarte diferită de celelalte tulpini ale Covid-19, aceasta fiind mult mai contagioasă și atacând în mare parte copii și persoanele tinere. Nici simptomele variantei Omicron nu sunt aceleași cu cele ale tulpinii Delta de exemplu, noul tip de virus având efecte diferite, precum stare de oboseală accentuată și migrene puternice.

Omicron ar putea aduce sfârșitul pandemiei în contextul în care această tulpină ar fi și ultima variantă de evoluție a bolii. Pentru a crește șansele de eliminare a contextului pandemic, populația trebuie să se imunizeze în număr cât mai mare împotriva virusului, fie prin infectarea directă, fie prin vaccinare. Iată ce spun specialiștii despre posibilitatea încheierii a pandemiei de Covid-19:

Cât de aproape este sfârșitul pandemiei

Spre deosebire de opinia majorității, sfârșitul pandemiei de Covid-19 nu înseamnă o eradicare completă a virusului de pe suprafața planetei, ci mai de grabă, o imunizare colectivă a populației care va face posibilă transformarea simptomelor bolii într-unele mai ușoare, asemănătoare unei răceli banale.

Citeste si: Cum îți dai seama că te-ai infectat cu tulpina Omicron. Două simptome noi care anunță prezența virusului în corp

Oana Geambașu, specialist în sănătate publică și management sanitar, a condus recent o campanie de studiu asupra efectelor pandemiei de Covid-19 în contextul Uniunii Europene, sub atenta coordonare a Comisiei Europene. În urma studiului, s-au analizat datele de infectare cu virusul în mai multe țări printre care se numără și Franța care a înregistrat peste 271.000 de cazuri sau Statele Unite ale Americii, cu un record ce depășește un milion de infectări.

În urma analizelor efectuate, specialiștii au ajuns la concluzia că majorarea numărului de cazuri la nivel mondial poate avea totuși un impact pozitiv, anume imunizarea colectivă a populației, ceea ce va putea duce la sfârșitul pandemiei în scurt timp. Cu toate acestea, încheierea completă a etapei pandemice este condiționată de posibilitatea apariției unor noi tulpini și de gravitatea efectelor acestora asupra oamenilor.

Cu toate acestea, Oana Geambașu a declarat faptul că cea mai eficientă soluție în lupta cu boala rămâne vaccinarea împotriva virusului. Astfel, cu cât numărul de persoane vaccinate este mai mare, cu atât scad șansele de evoluție ale Covid-19  și implicit se apropie mult așteptatul sfârșit al pandemiei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Varianta Omicron este mult mai contagioasă, iar până acum avem o rată mai redusă de spitalizare și boală severă. Putem atinge imunitate de masă prin vaccinare sau prin infectarea unui procent crescut din populație. Vaccinarea la nivel global e la 58,5% din populație, iar Omicron se răspândește extrem de rapid. Felul în care va arăta 2022 depinde foarte mult de variantele noi care vor apărea, dar nimeni nu poate spune exact cum vor evolua”, a declarat Oana Geambașu.

Efectul restricțiilor asupra evoluției pandemiei

Oana Geambașu a vorbit public și despre părerea sa personală în vederea implementării diferitelor restricții din partea autorităților asupra populației. Specialistul în domeniul medicinei a afirmat faptul că măsurile dure de siguranță impuse de stat sunt ineficiente în contextul pandemic, acest lucru observându-se și în străinătate. Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene încearcă să renunțe la restricțiile foarte dure așa cum este de exemplu implementarea unui lockdown, deoarece a fost dovedită ineficiența acestei măsuri. 

Citeste si: Noi reguli de circulație în UE de la 1 februarie! Ce se întâmplă cu certificatul verde în interiorul spațiului comunitar

„Restricţiile în contextul Omicron sunt relativ ineficiente la acest moment. Contagiozitatea este foarte crescută, mesele de Crăciun şi petrecerile de Revelion au fost un vector de răspândire, acum observăm urmările. Un lockdown nu ar avea efect, deja virusul este foarte răspândit”, a spus Oana Geambașu.

În acest sens, specialistul în domeniul medicinei a afirmat că modalitatea de răspândire foarte rapidă a virusului nu poate fi oprită prin implementarea metodei carantinării, acest lucru fiind ineficient în vederea stopării pandemiei. Ba mai mult decât atât, această măsură poate avea un efect negativ asupra țării, din cauza sa fiind întrerupte anumite activități cu un impact economic foarte mare:

„Efectul va fi că un număr crescut de persoane se vor infecta, iar asta va duce oricum la întreruperea unor activități. Ce trebuie să înțelegem este că situația este dinamică, iar răspunsul trebuie adaptat rapid. Iar în acest context vorbim de gestionarea situației pentru a reduce efectele asupra sistemului sanitar și asupra economiei.  

Nu putem rămâne la 10-14 zile de izolare atâta timp cât vom avea un număr mult mai mare de infecții. De exemplu perioada de incubație pentru varianta Omicron este mai redusă, recomandarea pentru testare este la 72 de ore de la expunere. În S.U.A., CDC a recomandat reducerea perioadei de carantină și izolare la cinci zile pentru persoanele asimptomatice sau în condițiile în care simptomele dispar, iar în următoarele 5 zile să poarte masca atunci când se află în locuri publice, sau intră în contact cu alte persoane”, a declarat Oana Geambașu despre impunerea restricțiilor.

Sursă: adevarul.ro