Deși este mai bine de un an de când noul coronavirus a dat naștere unei pandemii, iar autoritățile din întreaga lume caută o rezolvare pentru această criză medicală, în continuare ies la iveală detalii despre virusul care a paralizat întreaga lume. Ce este sindromul post-Covid și ce au descoperit specialiștii?
Ce se întâmplă după infecția cu noul coronavirus? Specialiștii atrag atenția asupra sindromului post-COVID
În urma unei analize publicate de Nature Medicine, specialiștii în medicină trag un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care noul coronavirus le poate avea pe termen lung. Mai exact, oamenii de știință atenționează că pot să apară manifestări neplăcute chiar și la săptămâni sau luni distanță după recuperare, numind acest fenomen sindromul post-COVID.
Având în vedere că infecția cu noul coronavirus poate afecta mai multe organe, specialiștii spun că efectele pe termen lung pot să apară la orice pacient care a avut virusul, însă un risc mai ridicat îl reprezintă cei care au avut forme grave sau suferă de boli cronice.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Aritmiile pot duce la AVC, infarct şi consecinţe negative pe termen lung asupra inimii, iar pacienţii pot să nu fie deloc conştienţi de aceste efecte. Dacă mergi la cardiolog, acesta se va concentra asupra inimii. Dar trebuie să ne gândim la persoană ca întreg, din moment ce COVID poate afecta mai multe organe, în special la cei care au fost internaţi. Dar, în realitate, oricare din efectele pe termen lung pot să apară la orice pacient care a avut COVID-19. De exemplu, am văzut tineri, fără boli în istoricul medical, care au dezvoltat disfuncţie autonomă şi ritmuri cardiace rapide după COVID-19. Nu doar cei mai vulnerabili au probleme după COVID. Când ne gândim la COVID-19, ne gândim mai ales la o afecţiune respiratorie. Dar chiar şi atunci când s-au recuperat după afecţiunea respiratorie, pacienţii pot să aibă alte simptome clinice din cauza problemelor cu alte organe. ”, este de părere Elaine Wan, profesor de cardiologie şi electrofiziologie cardiacă la Universitatea Columbia.
Analiza a arătat că există un sindrom post-COVID cu care se confruntă o mulțime de persoane, motiv pentru care medicii atrag atenția că ar fi nevoie de clinici dedicate COVID-19 în care starea de sănătate a pacienților să fie monitorizată pe termen lung.
„Există un sindrom post-COVID şi nu se corelează întotdeauna cu severitatea infecţiei COVID acute în sine. Pe baza acestei analize, noi toţi recunoaştem că este nevoie de o îngrijire interdisciplinară pentru a trata longitudinal pacienții. Îngrijirea pacienţilor COVID-19 nu ar trebui să înceteze la externare.”, a adăugat Ani Nalbandian, fellow în cardiologie la Universitatea Columbia, potrivit libertatea.ro.
Citeste si: Cum îți poți alege tipul de vaccin anti-COVID cu care să te imunizezi?