Specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește ChatGPT

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 nov 2023, 04:40

O aplicație care folosește inteligența artificială a devenit faimoasă printre elevii din întreaga lume, în doar două luni de la lansare.

Sursa: https://www.pexels.com/

ChatGPT a devenit una dintre cele mai faimoase aplicații utilizate de elevi.

ChatGPT este o aplicație care utilizează inteligența artificială, însă specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce o privește.

ChatGPT a devenit cea mai cunoscută aplicație din lume

O aplicație care folosește inteligența artificială a devenit faimoasă printre elevii din întreaga lume, în doar două luni de la lansare.

Astfel că, pentru majoritatea a devenit indispensabil în efectuarea temelor, doar că experții trag un semnal de alarmă pentru că de foarte multe ori aplicația dă răspunsuri greșite. De asemenea, utilizarea inteligenței artificiale la efectuarea temelor afectează semnificativ funcțiile psihice precum atenția, concentrarea, memorarea, gândirea sau  raționamentul.

Citește și: Amenzi și muncă în folosul comunității pentru părinții care nu-și mai trimit copiii la școală. Unde se aplică sancțiunile

ChatGPT a fost lansat în 2022

ChatGPT a fost lansat pe 30 noiembrie 2022 și este o aplicație care folosește inteligența artificială, antrenată să interacționeze cu utilizatorii într-un mod cât mai natural.

Aceasta a atras rapid atenția pentru răspunsurile sale detaliate și articulate în multe domenii. Atât elevii, dar și studenții, au descoperit în foarte scurt timp că roboțelul îi poate ajuta să redacteze în doar câteva secunde texte pe orice temă. De asemenea, poate să rezolve funcții matematice, să genereze imagini pornind de la un prompt simplu sau să producă coduri HTML. Practic, ChatGPT este „instruit” de o varietate de texte preluate de pe internet, iar răspunsurile sunt generate sub forma unui dialog.

În Marea Britanie, un profesor a acordat nota B+ (nota 8 în sistemul românesc), pentru un eseu scris integral de ChatGPT. În România, tehnologia a fost folosită atât de tineri, cât și de adulți.

Experții trag un semnal de alarmă

Experții trag un semnal de alarmă în ceea ce privește aplicația, deoarece de cele mai multe ori aceasta dă răspunsuri greșite din cauza faptului că memoria lui a fost încărcată cu texte preluate de pe internet. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește ChatGPT
[Sursa: https://www.pexels.com/]

Profesorul de matematică Ștefan Vlaston nu a avut o experiență tocmai plăcută cu chatbotul când a încercat să afle cum definește acesta funcția injectivă.

Deși aplicația se laudă că învață din greșeli, acesta nu o face.

„Funcția injectivă este o funcție matematică ce asociază fiecărui element din mulțimea-sursă exact un singur element din mulțimea-țintă”, a răspuns chatbotul la întrebarea dascălului. Acesta l-a corectat: „Greșit. Ți-am mai spus că asta e definiția funcției, nu a funcției injective. Nu înveți din greșeli?”. „Îmi pare rău, ai dreptate. Definiția corectă a unei funcții injective este: o funcție este injectivă dacă pentru fiecare element din mulțimea-sursă există cel mult un element din mulțimea-țintă care corespunde acestuia”, a insistat ChatGPT.

ChatGPT trebuie utilizat cu mare atenție

Părerile legate de ChatGPT sunt împărțite. Pe deoparte, elevii consideră că tehnologia este un sprijin pentru tineri, deoarece îi ajută să-și rezolve mai repede temele și să o facă într-un mod mai distractiv, pe de altă parte, experții atrag atenția cu privire la limitările inteligenței artificiale.

Citește și: Vacanță februarie 2023 pe județe: Cât timp vor sta elevii acasă și în ce perioadă? Anunțul făcut de Ministerul Educației privind vacanța mobilă

Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor, a declarant că: „Cunosc elevi, printre care și eu, care au încercat acest ChatGPT și au oferit feedback pozitiv. Este important să ne adaptăm lumii digitalizate spre care ne îndreptăm și să utilizăm cu responsabilitate mijloacele de educație media și de inteligență artificială”.

La rândul lor, profesorii nu au emoții că pot fi păcăliți de elevi. Ruxandra Achim, profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din București, spune că fiecare dascăl își cunoaște elevii, astfel că poate să observe, cu ușurință, intervenții atipice în modul de abordare al acestora cu privire la anumite subiecte. Aceasta precizează că profesorii pot testa dacă elevii au folosit ChatGPT pentru a scrie anumite teme, dacă îi pun să explice anumite idei din text, să le dezvolte sau chiar să le exemplifice.

Sursă: adevărul.ro

 

Taguri: