Spiridon, sfântul care își părăsește racla, prăznuit pe 12 decembrie în calendarul creștin ortodox. Ce nu ai voie să faci duminică

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 sep 2022, 05:10

Sfântul Spiridon, pomenit la data de 12 decembrie

Sursa: Captură YouTube

Sărbătoare importantă pentru credincioși duminică, 12 decembrie. În calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Spiridon. Ce nu ai voie să faci în această zi? Iată cum te ferești de necazuri.

În Biserica Ortodoxă, Sfântul Spiridon este prăznuit în fiecare an la data de 12 decembrie. În această zi, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră. Iată cine a fost Sfântul Spiridon, de ce i se mai spune și „sfântul călător”, dar și ce nu au voie credincioșii să facă în această zi.

Calendar Creștin Ortodox, 12 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Spiridon?

Sfântul Spiridon, cel care își părăsește racla, este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 12 decembrie. Acestă zi a fost aleasă special, având în vedere că la data de 12 decembrie 348, Sfântul Spiridon a trecut la cele veșnice. Acesta a fost chinuit în timpul persecuției și a plătit scump pentru că nu a renunțat la credința lui.

Se spune că Sfântul Spiridon este cel care își părăsește racla în mod frecvent pentru a merge să îi ajute pe oamenii care au nevoie de el și care îi solicită ajutorul prin

rugăciune. Sfântul Spiridon al Trimitundei este cunoscut drept un mare făcător de minuni, motiv pentru care credincioșii își îndreaptă rugăciunile către el ori de câte ori se simt pe marginea prăpastiei.

La data de 12 decembrie, în Biserica Ortodoxă are loc un eveniment foarte important, mai exact, papucii Sfântului Spiridon sunt schimbați. Se crede că Sfântul Spiridon parcuge un drum lung pentru a-l vesti pe Hristos și din această cauză papucii lui ajung să se tocească.

Conform credințelor bisericești, Sfântul Spiridon își părăsește racla de mai multe ori.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Spiridon, pe 12 decembrie?

Pomenirea Sfântului Spiridon se face în fiecare an la data de 12 decembrie, sărbătoare care este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. De această zi se leagă mai multe tradiții și superstiții.

Se spune că în ziua de Sfântul Spiridon, bărbații nu au voie să pună animalele la jug, iar femeile nu au voie să spele, să calce sau să coasă rufe. Tradiția spune că cei care vor ignora aceste lucruri vor avea parte de necazuri și pagbue mari. 

Tot pe 12 decembrie, credincioșii trebuie să țină post pentru ca dorințele lor să fie ascultate de Sfântul Spiridon. Există credința potrivit căreia cei care mănâncă „de dulce” sau consumă alcool în această zi sfântă îl supără pe sfânt, iar acesta va refuza să le mai ofere ajutorul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce trebuie să faci de Sfântul Spiridon?

Sfântul Spiridon este cunoscut pentru minunile pe care le-a săvârșit.

Pe 12 decembrie se spune că în special femeile însărcinate ar trebui să se roage la Sfântul Spiridon pentru a aduce pe lume copii sănătoși. 

La Sfântul Spiridon se pot ruga și cei care suferă de boli grave. Sfântul le poate aduce alinare și vindecare acestor persoane.

În 2021, sărbătoarea Sfântului Spiridon pică într-o zi de duminică, astfel că cei care merg la biserică pot duce colaci de post pe care mai apoi să îi împartă celor nevoiași. Se spune că cei care dau de pomană de Sfântul Spiridon vor avea parte de belșug și noroc în anul ce vine.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Rugăciune către Sfântul Spiridon. Se rostește pe 12 decembrie

Aceasta este cea mai puternică rugăciune către Sfântul Spiridon. Credincioșii care au probleme, care nu își pot găsi liniștea sau cei care vor să se roage pentru sănătate și împlinirea tuturor dorințelor pot rosti această rugăciune pe 12 decembrie.

„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!
Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.
Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.
Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor!”

Citeste si: Calendar ortodox 12 decembrie. Sfantul Spiridon- ce este interzis sa faci azi, in zi de sarbatoare