Spitalele din România s-au umplut de pacienți bolnavi de gripă și de COVID-19! Aproape 100.000 de cazuri au fost înregistrate în decurs de o săptămână

Autor: Lavinia Medrea

Aproape 100.000 de cazuri au fost înregistrate în decurs de o săptămână

Sursa: PixaBay

În decurs de o săptămână, 100.000 de români s-au îmbolnăvit în mijlocul celui mai grav val de viroze la copii din ultimii zece ani. Secțiile de terapie intensivă sunt pline, iar numărul pacienților se dublează zilnic.

Medicii sunt îngrijorați din cauza faptului că am putea avea parte de o triplă epidemie, asta pentru că, în spitale, oameni de toate vârstele vin bolnavi. În ultimele cazuri, aproape 100.000 de cazuri au fost înregistrate.

Tot mai mulți bolnavi de gripă și de COVID-19 în doar șapte zile

„Peste 65% sunt viroze, cele mai multe, sub cinci ani, sunt pneumonii interstiţiale, sub doi ani avem foarte multe bronşiolite, avem din păcate şi gripă, şi covid.

Am depăşit demult aproape 50 de consultaţii pe ziua de astăzi şi încă sunt 10 oameni la momentul acesta în maşină. Programările în acest moment sunt până la sfârşitul lunii decembrie”, a declarat Valeria Herdea, medic de familie și pediatru.

Citește și: Penurie de medicamente antitermice și antibiotice în spitalele românești. Cum ne putem descurca în lipsa lor

Camerele de gardă primesc zi și noapte pacienți bolnavi, iar secțiile de terapie intensivă pentru copii sunt suprasolicitate.

„Sunt foarte multe cazuri pe boli respiratorii, adică aproximativ 80-90% dintre cazurile care se prezintă pe parcursul unei zile. Mulţi pacienţi ajung să stea în zona de primiri urgenţe, mai multe ore în aşteptare de a se elibera câte un pat”, a spus Carmen Zapucioiu, pediatru Grigore Alexandrescu.

Aproape 100.000 de oameni au fost diagnosticați săptămâna trecută cu gripe, infecții respiratorii și pneumonii, iar în ultimele șapte zile s-au înregistrat aproximativ 2.000

de cazuri noi de infectări cu virusul COVID-19. Numărul, din păcate, poate să crească, în special pentru că mulți oameni nu se mai testează.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Vești bune pentru românii care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Unde se vor putea vaccina începând din luna noiembrie 2022

„Nu neapărat că e o tripandemie, dar putem spune că este o situaţie complicată şi greu de manageriat, pentru că vei avea în acelaşi timp cazuri de gripă, şi ele vor creşte in viitorul apropiat, viroze şi infecţiile cu covid”, a declarat Adrian Marinescu, infecționist.

Diferența dintre tratamentul pentru viroză și tratamentul anti-COVID-19

Chiar dacă simptomele infecției cu COVID-19 pot fi asemănătoare cu cele ale unei viroze, tratamentele sunt complet diferite.

„Este clar ca atunci când ai gripă este debutul simplu, cu dureri muscualare şi articulare care te pun la pat, te fac să te simţi că eşti bătut. Poţi să ai şi o viroză care să fie cu manifestări similare.

Legat de infecţia cu SARS-CoV-2​, dacă ar fi să deosebim de o viroză, e foarte greu, pentru că sunt în general forme uşoare la varianta Omicron şi la subvariante, şi atunci e absolut imposibil fără testare. Diferenţa e la nivel de tratament”, a declarat Adrian Marinescu, infecționist.

Pentru gripă, s-au vaccinat 1,3 milioane de oameni, mai mulți decât în anul precedent. Pentru tulpina Omicron a virusului COVID-19 s-au vaccinat doar 21 de persoane cu vârste cuprinse între 25- 80 de ani, iar numărul de doze livrat în România a fost de 700.000.