Spor de vechime de 7,5% din salariul de bază pentru acești angajați! Românii care nu se bucură de acest beneficiu

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 feb 2025, 10:45

Spor de vechime de 7,5% din salariul de bază pentru acești angajați

Sursa: Unsplash

Vechimea în muncă pe care o au angajații le poate aduce un spor salarial de până la 7,5% din salariul de bază.

Angajații sectorului public beneficiază de un spor de vechime calculat din salariul de bază, care poate să difere în funcție de perioada în care a desfășurat activități profesionale ca salariat. Iată care sunt angajații din sectorul public care pot primi un spor de vechime de 7,5% din salariul de bază, dar și care este categoria de români care nu primesc deloc acest spor de vechime.

Spor de vechime de 7,5% din salariul de bază pentru acești angajați

Vechimea în muncă reprezintă perioada pe care un angajat a desfășurat activități profesionale ca salariat, în baza unui contract individual de muncă. Această vechime îi poate ajuta pe angajații din sectorul public să primească sporuri importante care să le aducă mai mulți bani la salariu. Legea 153/2017 arată că:

  • angajații care au între 3 și 5 ani vechime vor primi un spor de 7,5% din salariul de bază,
  • angajații care au între 5 și 10 ani vechime vor primi un spor de 5% din salariul de bază,
  • angajații care au între 10 și 15 ani vechime vor primi un spor de 5% din salariul de bază,

Spor de vechime de 7,5% din salariul de bază pentru acești angajați
[Sursa: Unsplash]

  • angajații care au între 15 și 20 de ani vechime vor primi un spor de 2,5% din salariul de bază,
  • angajații care au peste 20 de ani de vechime vor primi un spor de 2,5% din salariul de bază, potrivit romaniatv.net.

Pentru a se calcula vechimea în muncă pe care o are un angajat al sectorului public trebuie să se calculeze perioada efectivă în care activitatea a fost desfășurată în temeiul contractului de muncă. În calculul perioadei nu vor fi necesare orele lucrate efectiv, ci doar perioada acumulată.

Citește și: Situațiile în care pensionarii își pot recupera banii de la completarea vechimii pentru pensie! Prevederile regăsite în noua lege a pensiilor

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: FOTO Mama Geta s-a întors acasă din Turcia! Cum se simte după intervenție și cu ce i-a surprins pe Iancu și Denisa Sterp? "Nu doresc nici dușmanilor!"

Vechimea în muncă o să fie afectată de absențele nemotivate și concediile fără plată, perioade care o să se scadă totalul perioadei lucrate.

Cu toate acestea, vechimea în muncă nu o să fie afectată de perioada de formare profesională fără plată, conform articolelor 155 și 156 din Codul Muncii, perioada de probă sau perioada în care angajatul beneficiază de concediu de îngrijitor. 

Românii care nu se bucură de acest beneficiu

Pentru românii care lucrează în sectorul privat, Codul Muncii nu impune angajatorilor să acorde sporuri de vechime, însă firmele și companiile din România oferă adesea ale beneficii salariale.

Românii care nu se bucură de acest beneficiu
[Sursa: Unsplash]

Aceste beneficii salariale sunt menționate în contractele colective sau individuale de muncă, iar acestea pot lua forma bonusurilor de performanță, creșterilor salariale periodice sau alte altor bonusuri extra-salariale.  

Angajatorii sectorului privat pot alege dacă doresc să le ofere angajaților sporul de vechime, în timp ce pentru sectorul public, acest spor de vechime se găsește în Codul Muncii și este obligatoriu. 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.