Sportivii ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 29 oct 2023, 00:10

Unii sportivi ruși și belaruși ar putea fi cu un pas mai aproape de a li se permite să revină în competițiile internaționale!

Sursa: PixaBay

Unii sportivi ruși și belaruși ar putea fi cu un pas mai aproape de a li se permite să revină în competițiile internaționale!

Unii sportivi ruși și belaruși ar putea fi cu un pas mai aproape de a li se permite să revină în competițiile internaționale. O propunere a CIO a fost aspru criticată de Ucraina și de reprezentanții sportivilor. Consiliul Olimpic al Asiei (OCA) a anunțat joi că ar putea permite sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Asiatice, care au și rol de calificare la Jocurile Olimpice, ceea ce înseamnă că ar putea fi un pas spre a li se permite să concureze la Jocurile de vară din 2024 de la Paris.


"OCA crede în puterea unificatoare a sportului și în faptul că toți sportivii, indiferent de naționalitatea lor sau de pașaportul pe care îl dețin, ar trebui să poată participa la competițiile sportive", a declarat OCA într-un comunicat.
"OCA s-a oferit să le ofere sportivilor ruși și belaruși eligibili posibilitatea de a participa la competiții în Asia, inclusiv la Jocurile Asiatice".
Jocurile Asiatice din 2022, care au fost amânate cu un an din cauza pandemiei COVID-19, urmează să fie găzduite de Hangzhou, China, în septembrie și octombrie.
Anunțul OCA vine la o zi după ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat că a obținut un sprijin larg din partea reprezentanților sportivilor, a federațiilor sportive și a comitetelor olimpice naționale pentru o propunere de a permite sportivilor ruși și belaruși să revină în competiții în "condiții stricte".
Pentru a fi eligibili, sportivii din Rusia și Belarus ar trebui să demonstreze un "angajament clar" față de Carta Olimpică și nu pot "să fi încălcat misiunea de pace a CIO prin susținerea activă a războiului din Ucraina".
Steagul, imnul, culorile sau alte semne de identificare ale Rusiei sau Belarusului ar rămâne interzise, ceea ce înseamnă că sportivii ar trebui să concureze sub un steag neutru. Oficialii guvernamentali sau de stat din ambele țări nu ar fi eligibili pentru a participa sau a fi acreditați pentru evenimentele în cauză.
De când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie anul trecut, multe organisme sportive au mutat evenimente și au suspendat echipele rusești și echipele și sportivii belaruși, în timp ce sponsorii au anulat contracte în semn de protest față de război.

'Condamnarea războiului brutal al Rusiei'

Cu toate acestea, deși CIO s-a lăudat cu un sprijin larg pentru această propunere, acest sprijin este departe de a fi unanim. Într-o declarație comună publicată înainte de anunțul oficial de joi al OCA, grupurile de susținere a sportivilor ucraineni și Global Athlete au emis o declarație comună în care condamnă această mișcare. Acesta a declarat că decizia "trimite un mesaj lumii că CIO condamnă războiul brutal al Rusiei și invazia Ucrainei.

Permițând sportivilor ruși și belaruși să concureze, CIO întărește mașina de propagandă a Rusiei, împuternicește regimul Putin și subminează pacea".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

'Rusia este un stat terorist'

Campioana europeană ucraineană la săritura în înălțime și medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice, Iaroslava Mahuchikh, a declarat recent pentru DW că "atleții ucraineni și sportivii ucraineni vor face tot posibilul pentru ca sportivii belaruși și ruși să nu concureze la nivel internațional, deoarece Rusia este un stat terorist".
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a folosit o întâlnire cu președintele CIO, Thomas Bach, luna trecută, pentru a cere excluderea tuturor sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice de vară din 2024. El a reiterat cererea în cadrul unei conversații cu președintele francez Emmanuel Macron la începutul acestei săptămâni. În ultimele lor declarații, atât CIO, cât și OCA și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina. Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, la doar trei zile după ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, ceea ce a reprezentat o încălcare a armistițiului olimpic, care durează până după încheierea Jocurilor Paralimpice.
CIO a reacționat recomandând federațiilor sportive internaționale să excludă sportivii din Rusia și Belarus. Rusia anexase deja Crimeea din Ucraina la scurt timp după Jocurile de iarnă de la Soci din 2014.

Citește și: Orbán cu veto impotriva sancțiunilor UE la sectorul nuclear rusesc!

Citește și: Cum au bani Germania și UE pentru echipamentele militare din Ucraina?

Citește și: Cum a distrus războiul lui Putin modelul de afaceri si economia Rusiei