Această soluție constă într-un vehicul echipat cu un automat de returnare de mari dimensiuni, conceput pentru a colecta ambalajele de la comercianții care gestionează puncte de colectare manuală. Acest sistem este gândit special pentru mediul rural, unde colectarea se desfășoară cu dificultate. Prin această inițiativă, RetuRO își propune să extindă funcționalitatea sistemului SGR și să faciliteze participarea comercianților mici la procesul de colectare a ambalajelor returnabile.
„Una dintre prioritățile noastre în acest an este să asigurăm acoperirea în zonele rurale. În acest sens, introducem o inițiativă nouă – RVM-urile mobile – care vor merge în sate și vor colecta ambalaje de la micii comercianți, asigurând astfel accesul tuturor românilor la sistem”, a declarat Gemma Webb, CEO RetuRO.
Unul dintre principalele avantaje ale RVM-ului mobil constă în capacitatea sa de a efectua, în mod transparent și eficient, toate etapele colectării: ambalajele sunt ridicate de la retaileri, numărate automat la fața locului, compactate pentru a eficientiza transportul, iar comercianții primesc pe loc un voucher care indică exact cantitatea predată și valoarea ce urmează să fie decontată de RetuRO, aferentă garanțiilor pentru ambalajele predate. Aceasta soluție oferă o mai bună predictibilitate și trasabilitate.
„Este o soluție modernă, inovatoare, care răspunde nevoilor comercianților mici și mijlocii care colectează manual. Aceștia pot vedea pe loc numărul de ambalaje predate și suma garanției care urmează să le fie decontată. În plus, ambalajele sunt compactate, ceea ce permite transportul unui volum de peste zece ori mai mare decât prin metodele clasice”, a explicat Radu Pascu, Manager Comercial RetuRO.
Procesul continuă în centrele regionale de numărare și sortare, unde ambalajele sunt descărcate rapid și introduse pe liniile automate, fiind sortate pe tipuri și culori, ulterior balotate. Potrivit lui Sorin Bălăban, managerul centrului RetuRO de numărare și sortare din Cluj, acest flux de lucru reduce semnificativ timpii de procesare și optimizează întregul lanț logistic.
Reacțiile din partea comercianților care au participat până acum la testarea RVM-ului mobil au fost pozitive. Printre beneficii, aceștia au menționat că procesul este mult mai simplu și rapid, informațiile sunt clare și raportarea eficientă. „Este un sistem care ne arată exact ce am predat, ce sumă urmează să primim și ne ajută mult în activitatea de raportare către RetuRO. E o diferență semnificativă față de începuturile sistemului și o recomand cu încredere”, a spus unul dintre comercianții participanți.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele trebuie să știe asta! Noi reguli în 2025 pentru cardurile de alimente. Când se vor livra banii
Prin implementarea acestei soluții, RetuRO face un pas important către îndeplinirea obiectivelor asumate pentru 2025, printre care se numără și dezvoltarea infrastructurii logistice prin finalizarea centrelor regionale din Constanța și Bihor, dar și optimizarea interacțiunii comercianților cu sistemul prin îmbunătățirea infrastructurii IT.
Prin aducerea SGR mai aproape de micii comercianți din zonele rurale, RetuRO ajută la construirea unui model național de colectare care nu e doar eficient și transparent, ci și sustenabil și adaptat nevoilor reale ale comunităților locale.