Sprijinul financiar, în valoare de 1.400 de lei, va putea fi folosit și pentru plata facturilor

Author: Cristina Mocanu

Persoanele care primesc ajutorul social din partea statului, în valoarea de 1.400 de lei, pot folosi banii pentru plata facturilor.

Sursa: pixabay.com

În 2023, persoanele cu venituri mici beneficiază de un ajutor financiar din partea statului, bani pe care îi vor putea folosi și pentru plata facturilor.

Persoanele care primesc ajutorul social din partea statului, în valoarea de 1.400 de lei, pot folosi banii pentru plata facturilor.

Cei 1.400 de lei din partea statului vor putea fi utilizați pentru plata facturilor

Proiectul de OUG al MIPE extinde tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023, introdus prin  OUG 166/2022.

Acest lucru înseamnă că în lista deja existentă a surselor de energie pentru care se poate folosi ajutorul de la stat acordat în acest an se vor introduce și butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi sau solizi.

Citește și: Românii care vor rămâne fără cardurile sociale. Anunțul oficial făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

În prezent ajutorul oferit de stat poate fi utilizat pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Se dorește clarificarea termenului “lemn de foc”.

Mai precis, în categoria lemnului de foc va intra și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor.

De asemenea, pentru a putea fi acoperite din banii de la stat, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar vor trebui să fie emise începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023 (acum e stabilit că sunt luate în calcul facturile emise începând cu august 2022, dar nu este stabilit și un termen maxim).

Trebuie menționat faptul că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune ori interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce obligații au beneficiarii?

Proiectul de OUG al MIPE extinde tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023, introdus prin OUG 166/2022.
[Sursa: pixabay.com]

Beneficiarii de sprijin vor fi obligați să înștiințeze Poșta Română în legătură cu schimbarea domiciliului ori a reședinței. Acest lucru se va putea face direct la oficiile poștale, la poștaș sau prin telefon.

În acest caz, procedura de validare a eligibilității beneficiarului de sprijin se va relua, astfel încât să se vadă dacă noul loc de consum îi dă dreptul la ajutor și ce se întâmplă cu cardul emis deja pentru vechiul loc de consum (de principiu, se va anula).

Proiectul de față se stabilește și situațiile în care furnizorii de energie vor fi obligați să restituie sumele primite prin mandat poștal. Astfel, vor fi returnate sumele care reprezintă penalități sau alte daune/ interese aferente cheltuielilor cu energia și cele suplimentare primite de furnizori din cauza erorilor apărute la efectuarea plăților prin mandat poștal.

Citește și: Unde se află singurul oficiu poștal destinat persoanelor fără vedere. Funcționează pe baza unui sistem inteligent

În concluzie, OUG 166/2022 va primi o altă nouă prevedere, care stabilește că, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru a primi banii de la stat, cardul de energie se anulează, iar sumele deja cheltuite de beneficiar se suportă din bugetul de stat.

Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Sursă: avocatnet.ro