Spuma poliuretanică: celulă închisă vs celulă deschisă

Author: Oana Picerea

Spuma poliuretanică este o tehnică eficientă de izolare a casei, atât la exterior, dar mai ales la interior. Nu este suficient să ne decidem că vrem să ne izolam încăperile cu spumă, ci trebuie să alegem și tipul ideal pentru caracteristicile spațiului nostru. De ce? Pentru că există două tipuri de izolație cu spumă, fiecare destinată locurilor diferite din casă. De aceea, trebuie să aflăm diferențele dintre ele și să o cumparăm pe cea mai eficientă pentru casa noastră.

Izolație spumă poliuretanică

            Spuma poliuretanică este o combinație de două substanțe chimice, anume poliol și diizocianat, care atunci când sunt omogenizate corespunzător prin agitarea tubului și atunci când iau contact cu umiditatea din aer, se expandează din lichid în spuma moale. Calitatea spumei și durabilitatea ei in timp în fața condițiilor de mediu neprielnice depinde de tipul de celule din care este realizată. Astfel, există două feluri de celule și implicit două tipuri de spumă poliuretanică: cu celulă închisă și celulă deschisă.

Spuma poliuretanică cu celulă închisă

            Spuma cu celulă închisă poartă acest nume fiindcă celulele din compoziție sunt încapsulate, protejaând camera de apă și aer din afară, care pot afecta calitatea tavanului, a pereților interiori și chiar a podelei. Densitatea celulei închise este semnificativ mai mare decât a celei deschise, mai exact de 30-40 de kilograme pe metrul cub. Coeficientul de căldură lambda este excelent, motiv pentru care reducerea consumului de curent/căldură este principala calitate. Odată aplicată în zona cu pricina, spuma se întărește, motiv pentru care este numită și spumă rigidă. Spuma poliuretanică cu celulă închisă este compactă și nu permite sub nicio formă apei și aerului să circule pentru crearea condensului și mucegaiului.

            Aplicarea spumei este simplă, deoarece ea se expandează circa 2 centimetri odată ieșită din tub. Dacă vrei să adaugi două straturi, lasă să treacă măcar 30 de minute între aplicări. Spuma se așează fie de la stânga la dreapta, fie de sus în jos. Dacă îți cade o bucată pe mână, nu-i motiv de îngrijorare, deoarece nu este toxică. Surplusul se taie cu ușurință cu un cutter.

            Grosimea minimă trebuie să fie de 5 centimetri, însa este recomandată o grosime de aproximativ 10 centimetri. Nu uita să lași totuși un spațiu între spumă și rigips, altfel ultimul nu se va lipi. Conform experților, cea cu celulă închisă este cu 60% mai eficientă decât cea deschisă.

Spuma poliuretanică cu celulă deschisă

            Celula deschisă are o densitate semnificativ mai mică, de doar 8 kg pe metrul cub și celule incomplete capsulate. Este moale și asemanatoare cu alte metode de izolație, precum vata minerală de sticlă sau bazaltică. Mai poarta numele de spumă flexibilă și se adaugă în strat mai gros, de măcar 10 centimetri. Deoarece aerul trece prin ea și chiar și apa, se folosește pentru zone mai puțin sensibile, precum tavanul sau podeaua. O poți aplica și între pereți, dar trebuie un strat considerabil, plus loc pentru rigips.

            Se aplică de la stânga la dreapta. Nu te îngrijora dacă nu este uniformă, fiindcă este mai greu de controlat. Prețul este mai mic decât la celula închisă, însă și numărul de tuburi necesare este mai mare.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.