Sri Lanka a decretat stare de urgenţă. Care este, de fapt, motivul

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 12 feb 2023, 06:00

Sri Lanka a decretat stare de urgenţă. Care este, de fapt, motivul

Sursa: Twitter

A fost decretată stare de urgență în Sir Lanka. Un purtător de cuvânt al președinției a anunțat că șeful statului a luat această decizie cu scopul de a ”menține ordinea publică”.

Președintele Gotabaya Rajapaksa a decretat stare de urgență în Sri Lanka pentru a doua oară în cinci săptămâni, dând posibilitatea forțelor de securitate să răspundă manifestațiilor, antiguvernamentale, relatează AFP, dpa şi Reuters, potrivit româniatv.net.

Președintele srilankez decretat stare de urgență pentru a doua oară într-o lună

Un reprezentant al președinției a explicat că șeful statului a luat această decizie pentru a ”menține ordinea publică”, ca urmare a grevei generale organizate vineri de sindicate, care cer demisia președintelui și premierului, pe fondul agravării crizei economice. 

Sri Lanka, țara insulară cu 22 de milioane de locuitor, se confruntă de mai multă vreme cu tăierile de electricitate, penurii de combustibili, alimente şi medicamente, declanşate de un declin accentuat al rezervelor valutare care a blocat importurile de produse esenţiale şi a scos mii de oameni în stradă. 

Citeste si: Doi jurnaliști români au fost reținuți de soldații din Transnistria, interogați șase ore și lăsați, apoi, să plece

Se pare că managementul economic defectuos al guvernelor succesive a erodat finanţele publice ale ţării, situația s-a înrăutățit în urma reducerilor considerabile de taxe aplicate de administraţia Rajapaksa după preluarea puterii în 2019. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Sectoarele importante ale economiei, în special turismul, au au fost lovite de pandemia de COVID-19, iar guvernul a întârziat să ceară asistenţă din partea FMI, mai notează sursa citată.

Preşedintele srilankez invită opoziţia să se alăture unui guvern de uniune, pe fondul manifestaţiilor şi agravării crizei economice.

Citeste si: Ursula von der Leyen afirmă că Rusia este „cea mai directă amenințare” împotriva ordinii internaționale din cauza războiului pornit în Ucraina