SRI organizează exerciții antiteroriste, în câteva orașe din țară. Când se vor desfășura și unde vor avea loc

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 08 aug 2023, 01:20

SRI organizează exerciții antiteroriste, în câteva orașe din țară. Când se vor desfășura și unde vor avea loc

Sursa: Facebook: SRI - Serviciul Român de Informații

Astăzi, 8 noiembrie, SRI organizează exerciții antiteroriste, în câteva orașe din România. Anunțul a fost făcut pe pagina de Faceook a Serviciului Român de Informații.

SRI a început, în această dimineață, mai multe exerciții antiteroriste, în trei orașe din România. Persoanele care devin martori sunt rugate să țină cont de indicațiile pe care le vor primi din partea echipelor antitero.

SRI a început să realizeze exerciții antiteroriste

Astăzi, 8 noiembrie, SRI a început să realizeze exerciții antiteroriste în: București, Brașov și Giurgiu. Exercițiile vor fi unele complexe, iar Serviciul Român de Informații a cerut persoanelor care devin martori să facă ceea ce echipele antitero le vor spune.

„Atenție ️ Marți, 8 noiembrie, are loc un exercițiu antiterorist în mai multe puncte din București, județul Giurgiu și județul Brașov.

Exercițiul presupune inclusiv utilizarea de muniție de manevră și de mijloace pirotehnice. Cetățenii care devin martori ai evenimentelor sunt rugați să urmeze indicațiile echipelor de securitate a exercițiului”, a anunțat Serviciul Român de Informații, într-o postare făcută pe Facebook.

 

SRI devine autoritate națională de cyber intelligence

Serviciul Român de Informații urmează să devină autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence. Aceasta va trebui să se informeze în legătură cu orice atac ce poate amenința securitatea națională, să îl prevină și să îl contracareze.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: „Fiica mea nu se va mai întoarce niciodată”. Reacția mamei Paulei, românca din Italia care a murit din cauza unui ulcer, după ce a așteptat ambulanța aproximativ trei ore

Noul proiect de lege cu privire la securitatea cibernetică a fost pus în dezbatere publică pe data de 4 noiembrie de către Ministerul Digitalizării, ce este condus de Sebastian Burduja.

Scopul proiectului de lege este acela de a reglementa cadrul juridic și pe cel instituțional, în domeniile de securitate și de apărare cibernetică. De asemenea, vor fi reglementate și mecanismele de cooperare și repsonsabilitățile instituțiilor cu atribuții în domeniile menționate anterior.

În anul 2015, legea securității cibernetice a fost dclarată ca fiind neconstituțională. Din acest motiv, Curtea Constituțională a stipulat că Serviciul Român de Informații nu ar trebui să fie autoritatea națională prezentă în ceea ce privește securitatea cibernetică.

Noul proiect de lege prevede, la art.13, că SRI este „autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence, precum și pentru cunoașterea, analizarea, prevenirea și contracararea incidentelor și atacurilor cibernetice care reprezintă amenințări, riscuri și vulnerabilități la adresa securității naționale a României”.

Citeste si: Ce cred anchetatorii, după ce un militar francez a murit în condiții suspecte. Acesta a fost înjunghiat cu o foarfecă

Așadar, Serviciul Român de Informații va trebui să intervină în ceea ce privește combaterea amenințărilor avansate de tip Advanced Persistent Threat. Mai mult decât atât, în cazul în care există amenințări cibernetice la adresa rețelelor și a sistemelor informatice prevăzute la art. 3 ce ar putea pune în pericol securitatea națională, SRI trebuie să informeze ANCOM și DNSC, în condițiile legii.