Stare de alerta 15 mai: ce masuri sunt obligatorii din 15 mai

Author: B.M.
Actualizat: 12 mai 2020, 10:32
Ministrul de Interne Marcel Vela

Stare de alerta 15 mai - ce masuri va impune Guvernul dupa data de 15 mai: lista completa.

14 mai va fi ultima zi in care starea de urgenta va fi valabila pe teritoriul Romaniei, in cazul in care aceasta nu va fi prelungita suplimentar de presedintele Klaus Iohannis.

Din 15 mai va intra in vigoare starea de alerta. Aceasta va aduce o serie de obligatii, atat pentru persoanele fizice cat si pentru persoanele juridice.

Iata lista completa a masurilor care vor fi impuse.

Citeste si: Ordonanta Militara 11: noi restrictii pentru romani! Anuntul ministrului Marcel Vela

Starea de alerta: ce este starea de alerta

Potrivit legislatiei, instituirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei le permite autoritatilor luarea unor masuri speciale pentru prevenirea si inlaturarea pericolelor aduse de o situatie de urgenta.

Spre deosebire insa de starea de urgenta, nu se pot restrange drepturile constitutionale ale populatiei.

Stare de alerta 15 mai: ce obligatii vor avea romanii

Din 15 mai vor fi permise activitatile de comercializare a produselor alimentare si a bauturilor in locatiile care nu presupun ramanerea clientilor in spatii inchise.

In timpul starii de alerta mall-urile vor ramane inchise, dar ca exceptie vor fi deschise centrele de ingrijire personala, stomatologice, optica medicala, curaţatorii şi altele din interiorul acestora.

De asemenea, este permisa vânzarea produselor electronice si electrocasnice, dar doar daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliul/sediul cumparatorului.

Starea de alerta obliga personalul acestor operatori economici sa poarte masca de protectie, ce va fi schimbata la un interval de cel mult patru ore. De asemenea, operatorii economici sunt obligati sa ofere solutii de dezinfectare a mainilor la intrarea in magazine.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Anunt oficial: cum vom putea merge la frizerie sau coafor din 15 mai

Accesul in frizerii sau in cabinetele stomatologice se va putea face doar pe baza de programare, iar cei care vor gestiona programarea vor trebui sa determine daca viitorul client are simptome de raceala.

In timpul starii de alerta scolile raman inchise. Vor merge la cursuri doar elevii din anii terminali, care vor fi grupati in salile de clasa in grupuri de cate 10, iar activitatea nu va dura mai mult de 3 ore.

Bisericile se vor deschide, insa slujbele vor putea fi realizate doar in spatii deschise. Daca intra in biserici, oamenii trebuie sa pastreze o distanta de 8 metri unii fata de altii.

In timpul starii de alerta accesul la metrou ar putea fi controlat iar calatorii au obligatia de a pastra o distanta de cel putin 1.5 metri unul fata de celalalt.

In transportul public se va urca numai pe usa din fata, iar locurile care pot fi ocupate de calatori vor fi marcate cu verde, numarul de pasageri care pot intra intr-un autovehicul fiind limitat la 50%. Purtarea mastii de protectie va fi obligatorie.

Hotelurile vor fi deschise insa nu pentru turisti. Se vor putea caza doar cei care calatoresc in interes profesional. Va fi permisa cazarea unei singure persoane in camere, iar masa va fi luata in regim de room service.

Citeste si: Din 15 mai, purtarea măștii devine obligatorie! Unde vom fi obligați să o purtăm? Anunțul autorităților

Masurile pregatite de guvern mai prevad ca, pe durata starii de alerta, sa existe posibilitatea plafonarii preturilor la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive, materiale sanitare si echipamente de protectie, aparatura medicala.

Tot pe perioada starii de alerta angajatorul poate dispune unilateral desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu.