STARE DE ALERTĂ! Situația este pe cale să scape de sub control într-un oraș mare al României! Pericol pentru sănătate!

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 29 iul 2022, 20:50
În orașul Alba Iulia ar putea fi declarată stare de alertă
Sursa: canva.com

STARE DE ALERTĂ! Autoritățile din Alba Iulia au anunțat că situația este pe cale să scape de sub control. Cu ce problemă gravă se confruntă?

Orașul Alba Iulia este la un pas de stare de alertă. Reprezentanții autorităților au anunțat că situația actuală reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. Ce se întâmplă și ce avertisment au lansat autoritățile?

Alba Iulia, la un pas de stare de alertă. Ce se întâmplă?

În orașul Alba Iulia, situația se agravează din cauza gunoiului neridicat. Locuitorii orașului sunt revoltați de faptul că autoritățile nu iau măsuri pentru a ridica tonele de deșeuri care zac de mai multe zile lângă ghena de gunoi.

Din acest motiv, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au transmis un avertisment dur, având în vedere că această problemă poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea locuitorilor orașului.

Dacă până acum doar în București exista problema gunoiului neridicat, acum, orașul Alba Iulia întâmpină probleme la acest capitol. Gunoaiele nu au fost ridicate de câteva zile, astfel că lângă ghenă sunt resturi menajere.

Având în vedere că temperaturile sunt ridicate, mirosul este greu de suportat, iar locuitorii orașului care au locuințele în apropierea ghenelor de gunoi reclamă că nu pot ține ferestrele deschise din cauza mirosului.

Pentru că situația este din ce în ce mai gravă, iar Alba Iulia este la un pas de stare de alertă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a decis să intervină și a lansat un avertisment dur.

„Dacă aceste gunoaie nu vor fi ridicate corespunzător și cu frecvența prevăzută în contracte și legislatie, riscăm să avem focare de infecție pe raza municipiului Alba Iulia și să fie afectată sănătatea populației.”, a precizat Alexandru Sinea, director DSP Alba, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Alertă ANSVSA! Aceste sucuri au fost retrase de urgență din supermarketuri. Sunt extrem de periculoase

Autoritățile locale din Alba Iulia dau asigurări că situația este sub control la momentul actual și că problema gunoiului va fi rezolvată în cel mai scurt timp. Primarul orașului a explicat că la mijloc este vorba doar despre o neînțelegere și că de vină pentru această situație este noul operator care nu a reușit să semneze contractele cu beneficiarii finali. Cu toate acestea, autoritățile  au menționat că urmează să rezolve problema în cel mai scurt timp, astfel încât disconfortul să dispară, iar sănătatea cetățenilor să nu fie pusă în pericol. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

„Direcţia de Sănătate Publică Alba face un apel către toţi cei implicaţi în procesul de colectare şi depozitare a deşeurilor de la nivelul Municipiului Alba Iulia să găsească, de urgenţă, soluţiile pentru deblocarea întregului proces, astfel încât situaţia să nu devină un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.   

Ca urmare a vizitelor efectuate în teren de către personalul DSP, dar şi ca urmare a sesizărilor venite din partea cetăţenilor, am constatat că în foarte multe zone din Alba Iulia, în special în cartierele cu blocuri, colectarea deşeurilor a fost făcută la un nivel mult sub cel necesar.   

Cantităţile foarte mari de gunoaie rămase necolectate, pe lângă disconfortul creat cetăţenilor care locuiesc în ceste zone, atât vizual cât şi în ce priveşte mirosul neplăcut, pot oricând să se transforme în focare de infecţie, cu atât mai mult cu cât suntem într-o perioadă cu temperaturi ridicate.   

Mai mult, în calitate de părinte înţeleg foarte bine situaţia prin care trec mulţi albaiulieni. Nici eu nu mi-aş lăsa fetiţele să se joace, în faţa blocului, pe lângă mormane de gunoaie. Nu vom asista pasivi la transformarea oraşului într-un focar de infecţie, chiar dacă Direcţia de Sănătate Publică Alba nu deţine pârghiile şi instrumentele legale pentru a-i putea sancţiona pe toţi actorii implicaţi în procesul de colectare a deşeurilor.   

Lansăm acest apel tocmai pentru a evita situaţia în care vom fi obligaţi să solicităm declararea stării de alertă din cauze medicale, la nivelul Municipiului Alba Iulia. Sperăm că o astfel de decizie poate fi evitată, însă modul de evoluţie al colectării deşeurilor din ultima perioadă ne obligă să ne pregătim pentru orice scenariu.   

Astfel, am luat deja legătura cu toate instituţiile cu competenţe în domeniu, la nivelul oraşului şi judeţului, şi am transmis îngrijorările noastre în legătură cu situaţia colectării deşeurilor, precum şi posibilitatea ca, în cazul în care situaţia persistă, declararea stării de alertă să devină inevitabilă.   

Lansăm încă o dată un apel către toţi factorii de decizie implicaţi în procesul colectării şi depozitării deşeurilor să ia de urgenţă măsuri şi să remedieze situaţia inacceptabilă în care i-au pus pe zeci de mii de albaiulieni.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, potrivit antena3.ro.

Citeste si: ALERTĂ ALIMENTARĂ! Încă un produs a fost retras de pe piață! Ce trebuie să faci dacă l-ai cumpărat?