Stare de urgență în Italia din cauza secetei: Peste 850 de mii de persoane primesc apă cu rația

Author: Cristina Mocanu

Locuitorii din Sicilia primesc apă cu porția din cauza secetei.

Sursa: pexels.com

Din cauza secetei din Italia, peste 850 de mii de persoane primesc apă cu rația.

În Sicilia, Italia, a fost declarată stare de urgență din cauza secetei, iar din acest motiv, locuitorii acestei zone primesc apă cu rația.

Apă cu rația oferită locuitorilor din Sicilia din cauza secetei

Potrivit evz.ro, Sicilia se confruntă cu una dintre cele mai severe crize de apă din istoria sa recentă, provocată de o secetă prelungită. Situația a atins cote alarmante, iar guvernul regional a fost nevoit să declare stare de urgență pentru a gestiona această criză. Cu mai mult de zece ani de când nu s-a mai înregistrat un deficit de apă atât de sever în regiune, consecințele se resimt din plin, mai ales în sectorul agricol.

Potrivit observatorilor, aceasta ar putea fi considerată a treia cea mai gravă criză de apă înregistrată vreodată. Impactul asupra agriculturii este extrem de serios, existând riscul ca lipsa ploilor să ducă la o producție redusă de grâu și la fructe mai mici în dimensiune.

Într-o mișcare de răspuns la această criză, guvernul regional a declarat stare de calamitate naturală la începutul lunii februarie, sub conducerea lui Renato Schifani.

„Sicilia este singura regiune din Italia și una dintre puținele din Europa aflată în zona roșie din cauza lipsei resurselor de apă. Aceeași situație se regăsește și în Maroc și Algeria", se menționează într-un comunicat de presă al Regiunii. Această criză afectează fermierii și crescătorii, care au fost deja loviți în 2023 de fenomene atmosferice grave.

Citește și: Ultimul interviu cu Alexei Navalnîi, înainte de a muri. „Întreaga elită a lui Putin este complet coruptă” Detalii inedite scoase la iveală de opozantul rus

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Raționalizarea apei potabile devine obligatorie

Într-o mișcare de a face față situației, guvernul lui Schifani a numit în funcția de comisar pe directorul general al Direcției Agricultură, Dario Cartabellotta. Acesta va fi responsabil cu simplificarea procedurilor și cu sprijinirea cheltuielilor de transhumanță, de scutirea de la plata taxelor de închiriere a zonelor de pășune publice și de acordarea primelor contribuții de 5 milioane de euro către firme, pentru achiziționarea de furaje și aprovizionarea cu apă.

Starea de urgență este doar vârful aisbergului unei situații care a fost în cădere liberă în ultimii ani. Raționalizarea apei potabile devine obligatorie aproape în întreaga regiune, și nu doar în anumite orașe, pentru prima dată. Nivelul apei din Lacul Rosamarina, din apropierea orașului Palermo, a scăzut dramatic din cauza precipitațiilor scăzute.

Cu toate acestea, cauzele acestei crize nu sunt doar „climatice”. „Timp de trei decenii, regiunea nu a avut o structură bună de management, nu au existat proiecte noi, iar lucrările de mentenanță nu au fost realizate în mod adecvat”, comentează Massimo Gargano, director general al „Anbi. Pentru autoritățile locale, situația este critică, iar fără intervenții în timp util, există riscul real ca cetățenii să rămână fără apă în câteva săptămâni.

Citește și: Doi români au decedat în incendiul din Valencia: MAE „Au finalizat procesul de identificare a victimelor...”

„Aproximativ 10-15% din apă este deja raționalizată în 55 de municipii. Totuși, începând de luni, 4 martie, raționalizarea apei va fi implementată în peste 93 de municipii, afectând 850.000 de locuitori. În unele cazuri, raționalizarea ar putea ajunge la 45%", a explicat pentru Euronews Massimo Burruano, director operațional al societății „Siciliaque”.

Astfel, criza de apă din Sicilia nu este doar o problemă temporară, ci reflectă deficiențe sistematice în gestionarea resurselor de apă și necesită acțiuni imediate și sustenabile pentru a fi abordată eficient.