Stare de urgență în Moldova, în următoarele două luni! Urmează carantină totală?

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 23 iul 2022, 08:15
Republica Moldova a prelungit starea de urgenta pentru urmatoarele doua luni

Autoritățile de la Chişinău au aprobat instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până în 30 mai.

Starea de urgență a fost prelungită în republica Moldova pentru următoarele două luni. Opoziția parlamentară a criticat proiectul de lege care instituie stare de urgenţă, iniţiat de deputaţii socialişti (PSRM). Opoziția a propus ca starea de urgenţă să fie instituită iniţial pentru 15 zile și i-au acuzat cei socialişti că ar încerca să blocheze posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

Stare de urgență prelungită în Moldova, timp de două luni

Prelungirea stării de urgenţă a fost susţinută de aliaţii socialiștilor, din Platforma Pentru Moldova, din care face parte şi grupul Şor. Comisia pentru Situaţii Excepţionale ar urma să emită un protocol special de intrare şi ieşire din ţară, și un regim special de circulaţie, de carantină şi de lucru în toate entităţile.

De asemenea, pe perioada stării de urgenţă ar urma să fie interzise toate întrunirile şi manifestaţiile publice în masă, potrivit  cotidianul.md. Totodată, pe perioada stării de urgenţă sunt exluse alegerile parlamentare anticipate.

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a propus Parlamentului să instituie starea de urgenţă din cauza situaţiei epidemiologice grave. Stărea de urgenţă este necesară pentru ca guvernul demisionar să aibă mai multe pârghii, inclusiv dreptul de a interveni în legea bugetului, negând existenţa unor interese politice.

Citeste si: 20 de tari din Europa impun restrictii sau interzic accesul romanilor

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu se ia în considerare instituirea unei carantine totale, potrivit premierului interimar

Socialiştii susţin instituirea stării de urgenţă, pe fondul numeroaselor decese provocate de COVID-19. Pe de altă parte, deputaţii din opoziţie s-au declarat nedumeriţi de faptul că prim-ministrul interimar nu are un program precis de acţiuni pentru a lupta cu pandemia, în ciuda instaurării stării de urgență.

Reprezentanții Platformei DA consideră decizia de a institui stare de urgenţă un joc politic, pentru a bloca organizarea alegerilor anticipate.

Vicepreşedintele, Alexandru Slusari, spune că această iniţiativă ar fi un ping-pong între politicieni.

Inițiativa instaurării stării de urgenţă mai prevede și raţionalizarea consumului de alimente şi produse de strictă necesitate. Statul va avea totodată dreptul să efectueze rechiziţii de bunuri şi să introducă reguli speciale de folosire a mijloacelor de telecomunicaţii.

Citeste si: Avertisment pentru persoanele care vor să călătorească în Europa în această vară: „Cine nu are nimic din toate acestea, mai bine să nu pornească la drum!” Ce documente vor fi necesare?

Totodată, niciunul din cele 16 amendamente propuse de deputaţii din opoziţie nu au fost votate şi dezbătute.

Citeste si: Premierul Florin Cîțu, anunț despre restricții: „Ce aveam noi până la momentul ăsta...” Ce urmează în România în luna aprilie?