STARE DE URGENTA IN NEW YORK: Cel putin 375.000 de locuitori, evacuati. Circulatia tuturor mijloacelor de transport in comun, oprita! Vezi LIVE

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 04:07

Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat duminica evacuarea a 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale orasului in asteptarea sosirii uraganului Sandy.

Click AICI pentru a urmari in timp real ce se intampla in New York!

Circulatia tuturor mijloacelor de transport in comun din New York- metrouri, autobuze, trenuri- a fost oprita duminica seara de catre autoritati, inainte de sosirea uraganului Sandy, prevazuta pentru luni seara, au anuntat surse oficiale.

Autoritatile au ordonat suspendarea circulatiei din cauza riscului de inundatii si pagube provocate de Sandy, care urmeaza sa afecteze Coasta de Nord-Est a Statelor Unite.


Suspendarea ar urma sa dureze pana luni sau marti, iar pana miercuri sunt asteptate perturbari importante de trafic.
Primele efecte ale uraganului Sandy s-au facut simtite duminica, de-a lungul Coastei de Est, provocand anularea a mii de curse aeriene si evacuarea a sute de mii de persoane la New York si din anumite zone de coasta.
Presedintele Barack Obama i-a indemnat pe americani sa ia pericolul "foarte in serios".


Luni, la ora 0.00 GMT (2.00, ora Romaniei), uraganul se afla la sud de New York, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC), cu sediul la Miami.

afalele de vant atingeau 120 de kilometri pe ora, dar urmau sa se intensifice pe masura ce uraganul inainteaza spre ape mai reci. Aceste rafale de vant ajung pana la o distanta de 800 de kilometri de centrul ciclonului, potrivit NHC.


"Este o furtuna grava si periculoasa", a justificat Bloomberg, in cadrul unei conferinte de presa.
Sute de zboruri au fost anulate duminica pe aeroporturile din New York, cel mai mare oras din Statele Unite, si din alte orase de pe coasta de est, in asteptarea uraganului Sandy, au anuntat autoritatile, citate de AFP.

Air France a anulat toate zborurile prevazute pentru luni catre New York si Washington, in timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne.
Aeroportul din New York ar urma sa ramana deschis duminica, potrivit autoritatilor, care au avertizat insa pasagerii in privinta unor eventuale perturbari ale traficului aerian.

Uraganul Sandy, format in Atlantic, este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de cinci nivele, si sufla pe o intindere foarte mare, de cel putin 800 de kilometri, potrivit Centrului national pentru uragane, cu sediul la Miami.
Efectele acestuia s-au facut simtite duminica de-a lungul coastei, mai ales in North Carolina si Maryland, unde mai multe zone au fost inundate din cauza cresterii nivelului apelor.


Americanii iau o pauza de la campania electorala si sunt cu ochii pe uraganul Sandy. Duminica, epicentrul furtunii era inca in largul Oceanului Atlantic, la aproximativ 200 de mile de tarm si 400 de mile sud-vest de New York, insa modelele computerizate indicau faptul ca urmeaza sa o coteasca spre vest iar impactul se anticipeaza sa fie in regiunea New Jersey.

Uraganul este o combinatie fara precedent de furtuna tropicala gigantica si front de aer rece din nord, amplificata si de maree, deoarece este luna plina, de unde si denumirea de "Frankestorm".
La impactul cu tarmul se anticipeaza ploi torentiale, ninsori si vant puternic.

"Daca vantul bate in directia noastra, va aduce o cantitate uriasa de apa si va cauza pagube semnificative", a spus primarul Michael Bloomberg in interventia sa televizata. Primarul a indemnat locuitorii din Zona A, care este desemnata ca zona de pericol, sa paraseasca locuintele si sa caute refugiu la prieteni si in cele 72 de centre de adapost care vor fi deschise. "Evacuarea este obligatorie. Daca nu evacuati zona, nu sunteti doar voi in pericol, ci si serviciile noastre".

Aproximativ 375.000 de persoane locuiesc in zonele desemnate pentru evacuare. De asemenea scolile vor fi inchise luni.

Rugat sa faca o comparatie intre Sandy si precedentul uragan, Irene, care a afectat New York-ul in 2011, Bloomberg a spus: "Irene a fost mai mult cu precipitatii si vant, acum preocuparea majora este cu privire la cresterea nivelului apelor oceanului in zonele de tarm, alaturi de ploaie si vant". Regiunea New York-ului este aproape in intregime inconjurata de ape.