Start la Programul Rabla Plus: De ce nu pot toți românii să acceseze acest program? Anunțul făcut de Administrația Fondului de Mediu

Autor: Cristina Mocanu

Programul Rabla Plus, inițiat de Administrația Fondului pentru Mediu, continuă și în 2024.

Sursa: pexels.com

Luni, 22 iulie, a început Programul Rabla Plus, dar din păcate nu poate fi accesat decât de anumiți români.

Programul Rabla Plus, inițiat de Administrația Fondului pentru Mediu, continuă în 2024 cu noi sesiuni de înscriere pentru achiziționarea de vehicule electrice și hibride. Cu toate acestea, nu toți românii pot beneficia de aceste fonduri din cauza unor limitări și condiții stricte.

A început Programul Rabla Plus

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că luni, 22 iulie, a început o nouă sesiune de înscriere pentru persoanele juridice, unitățile administrativ-teritoriale și instituțiile publice în cadrul Programului Rabla Plus.

Etapa a doua de înscrieri, organizată în perioada 22 iulie – 18 august 2024, beneficiază de sume alocate de 240.000.000 lei pentru persoane juridice și de 120.000.000 lei pentru unități administrativ-teritoriale și instituțiile publice. Cu toate acestea, nu toți românii pot accesa acest program din diverse motive.

Programul Rabla Plus a fost conceput pentru a încuraja achiziționarea de vehicule electrice și hibride, contribuind astfel la reducerea emisiilor de carbon și la protejarea mediului.

Înscrierile în cadrul programului se realizează prin încărcarea documentelor necesare în aplicația informatică, în limita sumelor alocate. De asemenea, vor exista trei sesiuni distincte de înscriere:

Citește și: Șoferii testați pentru consumul de substanțe interzise își pot primi permisele dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore! Ordonanța de urgență care prevede acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial

Sesiunea a doua (22 iulie – 18 august 2024):

- 240.000.000 lei pentru persoane juridice.

- 120.000.000 lei pentru unități administrativ-teritoriale și instituțiile publice.

Sesiunea a treia (19 august – 19 septembrie 2024):

- 100.000.000 lei pentru persoane juridice.

- 100.000.000 lei pentru UAT-uri și instituții publice.

Etapa a treia pentru persoane fizice (19 august – 25 noiembrie 2024):

- Buget de 100.000.000 lei.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Adriana Simionescu a explicat ce se întâmplă, de fapt, între ea și soțul ei! Tânăra a făcut declarații, după ce s-a spus că ei s-ar fi despărțit. „Toată lumea se ceartă”

Solicitanții pot beneficia de un ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitanții pot beneficia de un ecotichet pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat. Cuantumul ecotichetului este de:

- 25.500 lei pentru un autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

- 13.000 lei pentru un autovehicul nou electric hibrid, cu emisii maxime de 80 g CO_2/km.

- 13.000 lei pentru o motocicletă electrică.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de un ecotichet de 120.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi necesară casarea unui autovehicul uzat.

De ce nu toți românii pot accesa Programul Rabla Plus?

Deși programul aduce beneficii semnificative, nu toți românii pot accesa aceste fonduri din diverse motive:

Disponibilitatea fondurilor: Sumele alocate pentru fiecare sesiune sunt limitate și sunt distribuite pe principiul "primul venit, primul servit". Aceasta înseamnă că cei care nu reușesc să se înscrie rapid riscă să rămână fără finanțare.

Birocrația și documentația: Procesul de înscriere necesită încărcarea unor documente specifice în aplicația informatică. Pentru unii români, acest proces poate fi descurajant din cauza complexității documentației necesare și a timpului necesar pentru pregătirea și încărcarea acestora.

Eligibilitatea: Nu toți cetățenii se califică pentru a accesa fondurile Rabla Plus. Există criterii stricte de eligibilitate care trebuie îndeplinite, inclusiv deținerea unui autovehicul uzat care să fie casat. Acest lucru poate limita accesul persoanelor care nu au un astfel de vehicul sau nu îndeplinesc alte condiții stabilite de program.

Citește și: Legislația rutieră a fost modificată și intră în vigoare din 9 iulie: Ce riscă conducătorii de biciclete și de trotinete dacă refuză testarea privind consumul de alcool sau de droguri

Accesul la tehnologie: Programul impune ca toate înscrierile să fie realizate online, ceea ce poate fi o barieră pentru persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu utilizarea aplicațiilor informatice.

Condițiile financiare: Deși ecotichetul acoperă o parte semnificativă din costul unui vehicul electric, suma rămasă de plătit poate fi încă prea mare pentru mulți români. Achiziționarea unui vehicul nou, chiar și cu subvenție, rămâne un efort financiar considerabil.

Astfel, Programul Rabla Plus reprezintă un pas important către o mobilitate mai verde și un mediu mai curat. Cu toate acestea, pentru a permite accesul unui număr mai mare de români, este necesar ca autoritățile să simplifice procedurile de înscriere, să asigure o distribuție mai echitabilă a fondurilor și să ofere suport pentru cei care întâmpină dificultăți în procesul de aplicare. Numai astfel se poate asigura o participare largă și un impact real asupra reducerii emisiilor și îmbunătățirii calității vieții.

 


Roberta regretă despărțirea de Sebastian, însă nu vrea să audă de o posibilă împăcare! Iată cum a reacționat fostul ei partener!