Ministrul Antreprenoriatului și Turismului își dorește ca România să devină un loc al tuturor posibilităților care să îi atragă pe cei plecați din țară să revină la locul natal, încurajându-i să își deschidă afaceri acasă.
Cum se pot primi cei 200.000 lei
Suma maximă în valoare de 200.000 lei poate fi obținută de beneficiari în cazul în care prin afacerea acestora se vor crea cel puţin două locuri de muncă full time. Aplicanții ce nu vor putea să ofere decât un loc de muncă prin dezvoltarea afacerii lor vor primi 100.000 lei. Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanţare în procent de cel puţin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.
„România este acasă! Aici putem clădi împreună un prezent și un viitor tot mai prosper, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Sunt multe oportunități de care puteți profita! Una dintre ele este programul Start-Up Nation, care are în premieră un pilon dedicat diasporei. Concret, veți putea accesa o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 lei pentru a vă deschide propria afacere în țară! România vă așteaptă!”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.
Datorită solicitărilor de prelungire a perioadei de înscriere, românii din diaspora au timp până la data de 03.10.2022, ora 20:00.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Vești bune pentru români! Salariul minim va fi majorat cu cel puțin 500 de lei. Când va fi posibilă mărirea
Documente necesare pentru românii din diaspora ce doresc să beneficieze de finanțare
Românii ce locuiesc în diaspora și doresc să beneficieze de finanțarea din partea programului Start-Up Nation Diaspora trebuie să prezinte dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate, în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, printr-un permis de şedere/dovadă de stabilire, viză de rezidenţă/de lungă şedere sau certificate de rezidenţă.
Solicitările pentru acest program se fac doar online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, iar în cadrul programului pot fi finanțați 1.000 de beneficiari. Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei.
"Susţinem spiritul antreprenorial şi iniţiativa privată şi îi încurajăm pe românii din ţară şi din afara graniţelor să-şi deschidă o afacere în România. Programul Start-Up Nation este o oportunitate, iar alături de celelalte proiecte derulate la nivel guvernamental ne-am propus să consolidăm mediul privat şi contribuim la crearea de noi locuri de muncă. Acest program răspunde realităţilor economice şi sociale. Am creat un pilon distinct pentru românii din diaspora, care îşi pot valorifica expertiza şi creativitatea în ţară. Asemenea cetăţenilor din ţară, ei pot beneficia de până la 200.000 de lei fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea unui proiect de business aici, acasă. Obiectivele programului sunt corelate cu economia viitorului", a scris Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.
Surse: stiridiaspora.ro, euronews.ro, stirileprotv.ro