Statele Unite ale Americii susțin că „o activitate militară destabilizatoare” lângă Taiwan are loc, în timp ce China amenință cu începerea unui război

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 11 iun 2022, 13:00

China va ataca Taiwan, dacă aceasta se va declara independentă

Sursa: Unsplash

Nu mic este numărul analiștilor militari care sunt de părere că, în curând, China ar putea urma exemplul Rusiei, doar că ținta sa va fi reprezentată de Taiwan. Un secretar american a tras un semnal de alarmă cu privire la acest lucru.

Analiștii militari sunt extrem de rezervați în ceea ce privește încheierea războaielor la nivel mondial. China se pare că nu renunță la ideea de ataca Taiwanul, iar îngrijorări vin chiar din partea Statelor Unite ale Americii.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a declarat astăzi, 11 iunie, că armata chineză înregistrează mișcări în apropierea Taiwan-ului. Secretarul american a spus că această activitate militară este „provocatoare și destabilizatoare”.

Mai mult decât atât, cu doar o zi înainte ca aceste declarații să fie făcute, China a spus că, în cazul în care Taiwan își va declara independența, „nu va ezita să intre în război”.

Citeste si: Joe Biden vine în Europa la sfârșitul lunii iunie. Președintele american participă la summitul NATO și summitul G7

„SUA a reafirmat importanța păcii și a stabilității în Taiwan, o opoziție la modificări unilaterale ale status-quo-ului și a îndemnat China să se abțină de la orice nouă acțiune destabilizatoare”, a transmis Pentagonul către Wei Fenghe.

Ce a spus Lloyd Austin?

Observăm o constrângere tot mai mare din partea Beijingului. Am asistat la o creştere continuă a activităţii militare provocatoare şi destabilizatoare în apropierea Taiwanului”, a declarat acesta în cadrul forumului de securitate organizat în Singapore, conform Romaniatv.net.

Vineri, 10 iunie, Wei Fenghe, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din China, a amenințat pe cale directă cu un război în cazul în care Taiwanul „ar îndrăzni” să fie separat de China.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul”, a spus acesta.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că Ministerul chinez al Apărării susține că Taiwan este parte integrantă a teritoriului său, motiv pentru care orice tentativă de independență a insulei ar fi „strivită”.

Statele Unite ale Americii și Taiwan s-au unit împotriva Chinei

În urmă cu doar câteva săptămâni, conform Mediafax.ro, China a desfășurat un exercițiu militar în apropierea Taiwanului.

După acest eveniment, Beijingul a declarat că scopul exercițiului militar a fost acela de a avertiza „solemn” că o alianță între Taiwan și Statele Unite ale Americii nu ar avea efecte benefice.

Citeste si: Rusia și China au făcut exerciții militare comune în timpul vizitei lui Joe Biden în Japonia

„Ca urmare, Departamentul american al Apărării planifică acum, în mod proactiv, cooperarea între Garda Națională a SUA și forțele de apărare din Taiwan.

Așteptăm cu nerăbdare o cooperare mai strânsă și mai profundă între Taiwan și SUA, în chestiuni de securitate regională.

În viitorul apropiat, așteptăm cu nerăbdare ca Taiwanul și Statele Unite ale Americii să colaboreze, pentru a face noi pași în vederea dezvoltării unor planuri concrete care să aprofundeze și mai mult parteneriatul nostru economic”, a transmis Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului.