Statele Unite au o criză de sănătate mintală, spun chirurgii americani

Autor: Bogdan Frațilă

"Trebuie să facem un pas înainte și să oferim servicii pentru veteranii noștri, deoarece aceștia se luptă", a declarat Carmona joi.

Sursa: PixaBay

"Trebuie să facem un pas înainte și să oferim servicii pentru veteranii noștri, deoarece aceștia se luptă", a declarat Carmona joi.

În timp ce lucra în Aripa de Vest sub conducerea președintelui George W. Bush, Dr. Richard Carmona, pe atunci chirurg general al SUA, a primit un telefon teribil de la fiica sa. După ce a dispărut, ea l-a găsit pe fiul adult al lui Carmona într-o stare catatonică. Acesta a stat în colțul casei tatălui său timp de două zile și a continuat să strige "vine, vine". Fiul lui Carmona a servit în armată timp de 21 de ani, iar Carmona a spus că, deși nu vorbește prea mult despre asta, fiul său a avut "PTSD paralizant" și a intrat și

ieșit din centre de îngrijire mentală de la acel incident. Cu toate acestea, atunci când familia a căutat inițial ajutor de la VA, Carmona a spus că, chiar și cu toate legăturile sale în calitate de chirurg general, au început să vadă fisurile din sistemul de îngrijire a sănătății mintale al țării.
"Trebuie să facem un pas înainte și să oferim servicii pentru veteranii noștri, deoarece aceștia se luptă", a declarat Carmona joi.

Cauze de deces prematur

Statele Unite pierd aproape 20 de veterani pe zi din cauza sinuciderilor, a spus Carmona, dar veteranii nu sunt singuri. Suicidul este una dintre principalele cauze de deces prematur în Statele Unite, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Numai în 2022, aproape 50.000 de persoane au murit prin sinucidere în SUA, o creștere de aproximativ 2,6% față de anul precedent.

Este o problemă care afectează în mod disproporționat comunitățile defavorizate, inclusiv minoritățile rasiale și etnice, persoanele care se identifică ca fiind LGBTQ+, cei care locuiesc în zonele rurale și persoanele în vârstă.
Carmona a făcut parte joi dintr-o adunare istorică a șapte dintre chirurgii generali americani la Dartmouth, acolo pentru a vorbi despre sănătatea mintală și despre criza cu care se confruntă SUA, care are un sistem inadecvat de îngrijire a sănătății mintale.
Conversația a fost moderată de corespondentul medical șef al CNN, Dr. Sanjay Gupta. Unul dintre chirurgii generali din SUA, Dr. David Satcher, a avut un angajament anterior și a trimis o înregistrare video.
Fiecare chirurg general al SUA, indiferent dacă a servit sub un președinte conservator sau mai moderat, a fost de acord că SUA trebuie să facă mai mult pentru a aborda criza sănătății mintale. Problema nu este doar o preocupare pentru indivizi, au spus ei, ci este o criză atât de mare încât ar putea submina fundamentul democrației noastre.

"Singurul lucru pe care ar trebui să îl faci ca părinte este să le lași copiilor tăi o lume mai bună decât cea care ți-a fost dată ție", a declarat Dr. Jerome Adams, chirurgul general al președintelui Donald Trump. "Trebuie să mă uit la cei trei adolescenți ai mei în fiecare zi și să știu că nu le predau o lume mai bună și nu le predau o lume mai bună care mi-a fost lăsată mie.
Și o mare parte din acest lucru se datorează eșecului nostru de a ne concentra cu adevărat asupra sănătății mintale și de a face lucrurile dificile de care va fi nevoie de fapt pentru a depăși această criză a sănătății mintale în care ne aflăm."
Un raport din 2021 despre protejarea sănătății mintale a tinerilor, realizat de actualul medic chirurg general, Dr. Vivek Murthy, a constatat că problemele de sănătate mintală au fost deosebit de grele pentru generația tânără. Un sondaj inclus în raportul realizat în 2019 a constatat că unul din trei elevi de liceu și jumătate dintre studenții de sex feminin au raportat sentimente persistente de tristețe, sau lipsă de speranță- o creștere generală de 40% față de 2009. Pandemia a exacerbat toate aceste probleme de sănătate mintală, a constatat raportul CDC.
Raportul a constatat că mulți factori influențează sănătatea mintală: genele unei persoane, chimia creierului, relațiile cu familia și prietenii, condițiile din cartier, precum și forțele și politicile sociale. Tinerii sunt, de asemenea, după cum se spune în raport, "bombardați cu mesaje prin intermediul mass-media și al culturii populare care le erodează sentimentul de valoare de sine, spunându-le că nu sunt suficient de frumoși, de populari, de inteligenți sau de bogați".
Raportul lui Murthy nu a fost primul apel la acțiune al chirurgului general. Primul, publicat în 1999 de către Dr. David Satcher, chirurgul general al președintelui Bill Clinton, a cerut un sistem medical mai bun, care să trateze atât sănătatea fizică, cât și cea mentală, și să pună capăt stigmatizării care îi împiedica pe oameni să caute ajutor pentru problemele de sănătate mintală.
Raportul lui Satcher susținea că sănătatea mintală era "adesea o gândire ulterioară" și critica numeroasele bariere în calea accesului la tratament, cu accent pe cele financiare. În timp ce milioane de oameni nu au asigurare, chiar și cei care au asigurare nu au întotdeauna acces la ajutor. Companiile de asigurări nu au fost obligate să acopere îngrijirea sănătății mintale până când o lege din 2008 a impus ca asigurările să acopere sănătatea mintală și ajutorul pentru tulburările legate de consumul de substanțe într-un mod nu mai restrictiv decât prestațiile fizice.
Și astăzi, la mai bine de un deceniu și jumătate de la raportul Satcher, există încă bariere în calea îngrijirii, a spus Satcher, inclusiv stigmatizarea, precum și o lipsă semnificativă de furnizori, de îngrijire adecvată din punct de vedere cultural și există o lipsă de lideri care doresc să facă sistemul de sănătate mintală corect și echitabil.
"Pentru a elimina disparitățile în materie de sănătate avem nevoie de lideri cărora le pasă suficient, de lideri care știu suficient și de lideri care vor face suficient și care sunt suficient de perseverenți până când treaba este gata", a spus Satcher.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tratament neacordat?

Dintre persoanele care spun că vor să fie ajutate de un profesionist în domeniul sănătății mintale, doar 41% primesc tratament, potrivit Dr. Antonia Novello, chirurgul general al președintelui George H.W. Bush, care s-a declarat îngrijorată și pentru cei care îi îngrijesc. "Am sentimentul că și noi, cei care ar trebui să avem grijă de voi, avem o problemă și nimeni nu are grijă de noi", a spus Novello. Aproximativ 1 din 5 îngrijitori de sănătate suferă de depresie și 63% sunt afectați de epuizare, a spus ea, iar lucrătorii din domeniul sănătății se confruntă cu un număr record de violență la locul de muncă.
"Există o criză pentru a vă ajuta, vă implor să ne ajutați", a spus Novello.
Adams a susținut, de asemenea, că țara nu poate să "trateze complet pentru a scăpa de problemă", deoarece doar 20% din sănătate este abordată efectiv în cabinetul unui medic. Restul impactului asupra sănătății umane, inclusiv asupra sănătății mintale, este ceea ce se întâmplă în comunități.
"Restul de 80% se întâmplă în comunitățile care sunt conectate, care sprijină femeile și minoritățile, care au servicii de îngrijire a copiilor, care au oportunități educaționale bune, care au un loc de muncă bine plătit, sau ambele. Și cred că trebuie să ne concentrăm cu adevărat pe construirea acestor comunități mai puternice", a spus Adams.
Dr. Regina Benjamin, unul dintre chirurgii generali ai președintelui Barack Obama, a fost de acord cu faptul că comunitatea trebuie să joace un rol mai important în îngrijirea sănătății mintale.
"Sănătatea nu apare doar în cabinetul medicului sau în spitale. Este acolo unde trăim, unde învățăm, unde lucrăm, unde ne jucăm și ne rugăm, tot ceea ce facem", a spus ea. "Așa că trebuie să ne ducem îngrijirea sănătății acolo unde sunt oamenii".

Citește și: Comerțul dintre Rusia și China este în plină expansiune

Citește și: Lumea are nevoie de mașini electrice ieftine, dar nu e asa usor!

Citește și: Papa Francisc numește 21 de cardinali! Ce inseamna acest lucru?