Stația de metrou Tudor Arghezi s-a deschis: traseu, ce zone acoperă și cum vor circula trenurile. Este singura stație supraterană edificată pe două etaje

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 nov 2023, 13:28

Care sunt facilitățile pe care le pune la dispoziție stația de metrou Tudor Arghezi

Sursa: Facebook Dorobantu Gabriel Eduard

Bucureștenii se pot bucura de o nouă stație de metrou de pe Magistrala M2, stație ce s-a deschis la data de 15 noiembrie.

Metroul reprezintă principalul mod de transport în București, fiind una dintre cele mai rapide variante, dar și destul de aglomerate. Pentru a dezvolta rețeaua de metrou a Capitalei, Primăria Sectorului 4 în parteneriat cu Metrorex au construit stația de metrou Tudor Arghezi, iar acestea sunt toate informațiile pe care trebuie să le știți despre aceasta.

Stația de metrou Tudor Arghezi s-a deschis

Stația de metrou Tudor Arghezi s-a deschis miercuri, 15 noiembrie, la ora 11:30, iar aceasta va fi aflat în continuarea Magistralei M2, Pipera-Berceni.

Deși marea deschidere a acestei stații a avut loc, sistemul de automatizare se află în lucru, astfel că pentru următoarea perioadă, mai exact până la sfârșitul anului 2023, trenurile de metrou vor circula într-un sistem de tip pendulă, între Berceni-Tudor Arghezi.

Metroul va circula pe o singură linie și bucureștenii îl vor aștepta în stație timp de 8 minute, acesta fiind intervalul de timp în care se va deplasa.

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 a anunțat că după ce sistemul de automatizare se va termina, metroul din stația Tudor Arghezi se va deplasa până la Pipera, la interval de 4 minute.  

„Circulația trenurilor se va realiza în primă fază în sistem pendulă, pe relația Berceni -Tudor Arghezi, având în vedere că sistemul de automatizare nu a fost finalizat în integralitate. Având asigurări că se va finaliza în curând, până la finalul anului.

În primă fază, trenurile vor circula la interval de 8 minute între stațiile Breceni- Tudor Arghezi, iar mai departe, până la Pipera, la interval de 4 minute. După finalizarea sistemului de automatizare a circulației se va realiza de la stația Pipera la Stația Tudor Arghezi la interval de 4 minute”, a declarat directoarea Metrorex, Mariana Miclăuş, potrivit hotnews.ro

Citește și: Alertă cu bombă în stația de metrou Victoriei! Alarma a fost falsă

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este singura stație supraterană edificată pe două etaje, iat stația Tudor Arghezi se află la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje. Această nouă stație de metrou pune la dispoziția oamenilor 5 zone de acces pietonal, dintre care una face legătura cu peronul noii stații, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce sub-traversează Șoseaua Berceni. 

Oamenii pot accesa stația de metrou cu ajutorul celor șapte scări rulante, dar și de cele șapte lifturi, pentru persoanele cu dizabilități. Pentru

a încuraja românii să lase mașinile într-un loc sigur, astfel încât să beneficieze de beneficiile transportului în comun și de a fluidiza traficul din Capitala României, lângă stația de metrou Tudor Arghezi s-a construit o parcare de tip park&ride. Această parcare are 350 de locuri disponibile pentru oamenii ce își doresc să meargă mai mult pe jos.

Se dorește extinderea Magistralei 2 până în comuna Berceni

În cadrul evenimentului de deschidere a stației Tudor Arghezi, primarul Daniel Băluță a declarat că se dorește ca Magistrala 2 să se extindă până în comuna Berceni, studiul de prefezabilitate fiind finalizat, urmând să treacă la pasul următor pentru dezvoltarea comunei Berceni, mai exact trecerea la studiul de fezabilitate. 

Acesta a mai adăugat și că recunoaște că această parte a Ilfovului are nevoie de o dezvoltare majoră, ba chiar a adăugat că în următoarele săptămâni vor ridica în SICAP, în parteneriat cu CJ Ilfov, S5 și Metrorex și proiectul pentru extinderea metroului de la Gara de Nord la Progersul. 

Citește și: SCENARIU! Incendiu de mari proporții la metrou. Ce au făcut autoritățile?

„Studiu de prefezabilitate este gata, sunt stabilite traseele cu consultantul JASPERS, urmează în următoarele săptămâni o dezbatere publică deoarece Planul Urbanistic din Comuna Berceni trebuie să sufere anumite modificări, investiția este calibrată pe un anumit număr de călători, ca să fie eficientă, și s-a stabilit un plan de dezvoltare pentru această zonă. Pe traseul metroului se propune un regim de înălțime P+4, acum e P+2. Este ultimul pas pe care îl avem, pentru că în următoarele luni se finalizează studiul de fezabilitate si putem să ridicăm proiectul în SICAP anul viitor”, a explicat Băluță.