Statistică îngrijorătoare în România! Natalitatea se prăbuşeşte - Ce ne așteaptă în următorii ani

Author: Alina Petre
Actualizat: 10 mai 2023, 06:45

Scade natalitatea în România

Natalitatea în România se prăbuşeşte. Cele mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că numărul copiilor născuți în iunie a fost mai mic decât anul trecut.

Datele Institutului National de Statistică arată că numărul nou-născuților vii, înregistrat în iunie 2022, este mai mic cu 1.353, față de aceeași lună din 2021.

Anunţul de la INS este îngrijorător, în contextul în care 2021 a fost și anul cu cele mai puține nașteri din ultimul secol. Nesinguranța financiară ar putea fi unul dintre principalele motive pentru care românii amână sau renunță să aibă copii. 

Cele mai puține nașteri din ultimul secol, în anul 2021

Anul trecut, în România, s-au născut cei mai puțini copii de când există date oficiale. Vorbim, mai exact, de 180.000. Acest număr este comparabil cu cel din 1877, când România nu includea Transilvania.

Potrivit datelor furnizate a scăzut numărul deceselor, comparativ cu anul trecut. S-au înregistrat cu 3.000 de decese mai putin, însă a crescut numărul deceselor la copiii mai mici de un an.

Citeste si: Recensământ 2022: Șeful INS face publice primele date! Populația României scade alarmant: sunt 1 milion de oameni mai puțin ca în 2011!

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

România ar putea ajunge să aibă în 2030 o populaţie mai mică decât Olanda

România ar putea să ajungă în 2030 la aproximativ 18 milioane de locuitori, așadar țara noastră va scădea din punct de vedere ierarhic în UE.

Spre exemplu, Olanda, care este o țară mult mai mică din punct de vedere al teritoriului, față de România, va avea o populație mult mai mare decat țara noastră.

Dacă se păstrează trendul actual de reducere a populaţiei, ţara noastră urmând a coborî de pe locul 6 în Uniunea Europeană la acest moment, pe locul 7, fiind întrecută de Ţările de jos, potrivit preşedintele INS, Tudorel Andrei.

"Noi estimăm că în perioada următoare populaţia va scădea şi la 1 decembrie, care este momentul critic al recensământului, vom avea o populaţia de 19,186 de milioane de persoane, ceea ce înseamnă mai puţin cu aproape un milion faţă de momentul critic al recensământului din 2011. Un alt lucru interesant este că în acest moment suntem pe locul 6 în Uniunea Europeană, dacă avem în vedere dimensiunea populaţiei rezidente.

Dacă vom merge pe acelaşi trend, în 2030 vom avea 17,8 milioane de persoane şi vom trece pe locul 7. Olandezii sau Ţările de jos vor veni pe locul 6, cu 17,9 milioane de persoane", a declarat Tudorel Andrei.

Citeste si: Ce se întâmplă cu românii care nu s-au recenzat. Anunțul de ultimă oră al autorităților

 

Taguri: