Începând cu luna martie 2023, o anumită categorie de români urmează să primească de la stat suma de 3.000 de lei. Anunțul a fost făcut de Tanczos Barna.
Din luna martie statul le oferă românilor 3.000 de lei
Persoanele care dețin un autoturism mai vechi de 15 ani vor putea primi o sumă de bani pentru a-și casa mașina. Astfel că, Din luna martie se dă startul programului „Rabla local”, prin care pot fi casate mașini mai vechi de 15 ani fără a avea obligația de a achiziționa una nouă.
Citește și: Plata rovinietei sau a taxei de pod nu este disponibilă în prezent pe ghișeul.ro
Tanczos Barna a declarat că: ”Programul Rabla Local are o finanțare de 240 de milioane de lei și va permite scoaterea din circulație a în jur de 100.000
Suma de 600 de lei o să fie contribuția primăriei, iar 3000 de lei va fi prima care va fi încasată de cel care casează un autoturism mai vechi de 15 ani.
Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcție de populația fiecărei comune, oraș, vom face o defalcare matematică a numărului de 100.000
Ce condiții trebuie să îndepliniți
Mașina care urmează să fie casată trebuie să fie înregistrată în evidențele primăriei, să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației și să aibă o normă de poluare Euro 3 sau mai mică.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
De asemenea, vehiculul trebuie să conțină componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Citește și: Permisele auto și certificatele de înmatriculare urmează să fie livrate prin poștă
Care sunt actele necesare pentru aprobare
a) cererea de finanțare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, completată prin tehnoredactare;
b) împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;
c) actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului;
d) documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar „21.43.02.20 – alte subvenții primite de la administrația centrală pentru finanțarea unor activități“.
România deține un parc auto îmbătrânit
Această veste anunțată de către Tanczos Barna este binevenită, mai ales că, potrivit ultimelor date arată că parcul auto din România este cât se poate de „îmbătrânit„. În 2009, vechimea medie a parcului auto din România era de aproximativ 8 ani, dar în 2022 aceasta a ajuns la 17 ani, cu perspective de a se menține pe un trend ascendent, potrivit președintelui Asociației Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).
Potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) de la finalul anului 2022 din totalul de aproximativ 7,86 milioane de autoturisme înmatriculate în România, nu mai puțin de 2,43 milioane au o vechime mai mare de 20 de ani, iar 2,38 de milioane au o vechime cuprinsă între 16 și 20 de ani. Doar aproximativ 700.000 de autovehicule aveau o vechime cuprinsă între 0 și 5 ani, 800.000 între 6 și 10 ani, iar restul de aproape 1,54 de milioane între 11 și 15 ani.
Sursă: capital.ro