Statul a decis acordare de vouchere pentru victimele violenței domestice, după ce cazurile de agresiune în familie au crescut în ultimele luni.
Bani de la stat pentru victimele violenței domestice
Voucherele pentru victimele violenței domestice vor fi acordate după ce o comisie specială va analiza cazul, iar persoana în cauză va primi un răspuns în 72 de ore. Voucherele sunt puse la dispoziție în cazul cheltuielilor urgente și imediate.
„ Ca femeie, nu doar ca ministră, sunt foarte sensibilă la problemele pe care trebuie să le depășească victimele infracțiunilor. Pentru că multe dintre ele sunt femei și copii. Statul român nu stă cu mâinile în sân! Voucherele destinate victimelor infracțiunilor grave vor opri lanțul vicios”, a transmis ministra Justiției, Alina Gorghiu, într-un mesaj pe Facebook.
Victimele violenței domestice vor putea cheltui banii pentru hrană, îmbrăcăminte, produse de uz personal, medicamente, produse sanitare și altele. Pentru acest an ar fi fost emise 30 de vouchere, iar acestea ar fi în valoare de 16.500 de lei.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Alina Gorghiu a vorbit despre această inițiativă
„ Este un instrument nou, parte a Mecanismului național de susținere a prevenirii criminalității, care va funcționa pentru prima dată în acest an. Banii pentru vouchere provin din sumele confiscate, din valorificarea bunurilor confiscate și din executarea hotărârilor de confiscare prin echivalent în procedurile penale”, a adăugat ea.
De aceste vouchere pot beneficia persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.
Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în primele 8 luni din acest an cu 3,6%, față de primele 8 luni ale anului trecut, de la 36.921, la 38.243 de fapte. Autoritățile din România au emis 8.629 de ordine de protecție provizorii, 3.606 fiind transformate în ordine de protecție definitive. Aceste date au fost înregistrate până în luna august a acestui an.
Victimele violenței domestice au la dispoziție o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333, pentru a semnala orice formă de violență.