Ministerul de Finanţe a anunţat luni, 28 decembrie, că a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind mai multe măsuri fiscale bugetare care ar urma să fie introduse în România.
Ce conţine acest proiect?
Proiectul conţine mai multe referiri la voucherele de vacanţă. Astfel, s-a dovenit că acordarea voucherelor de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru personalul din instituţiile şi autorităţile publice în perioada iulie 2017-31 decembrie 2020, a fost o măsură benefică pentru turismul din România.
Beneficiile voucherelor de vacanţă
Această măsură a atenuat o parte din efectele negative ale pandemiei de COVID-19 asupra sectorului turistic, românii posesori de vouchere de vacanţă au achiziţionat pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată, se arată în documentul Ministerului de Finanţe.
De asemenea, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi.
Citeste si: Amenzi uriaşe de la ANAF din 1 ianuarie! Pe cine vizează noile măsuri
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce propune Ministerul de Finanţe pentru anul 2021
Documentul publicat luni menţionează propunerea de acordare în continuare în anul 2021 a voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei pentru personalul plătit din fonduri publice. În acest sens, se propune modificarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.
Totodată, pentru corelare se propune modificarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, în sensul că până la data de 1 ianuarie 2022 prevederile acestei legei nu se aplică voucherelor de vacanţă.
Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei, până la data de 31 decembrie 2021, va sprijini industria ospitalieră care a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat.
Este necesar a se reglementa modalitatea de decontare a serviciilor turistice, în anul 2021, pentru personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statul special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, mai menţionează proiectul de Ordonanţă de Urgenţă publicat luni.