În urma rezultatului obținut în cele două concursuri din luna mai, Ștefan Jicol și-a dat demisia din toate funcțiile pe care le ocupă în PNL, dar și din cea de consilier al premierului Ludovic Orban.
În noul său rol, Ștefan Jicol va putea să dezvolte proiecte fară să se afle sub tutela unu partid politic și să acceseze fonduri europene impresionante, conform unor surse guvernamentale citate de Financial Intelligence.
După câștigarea concursului, Ștefan Jicol a renunțat și la rolul de consilier guvernamental pe politici publice și inteligență artifiala, pe care l-a preluat în luna februarie.
În cele 100 de zile în care a fost consilier guvernamental, Ștefan Jicol a reorganizat Secretariatul General al Guvernului, care avea peste o mie de posturi. Ștefan Jicol a integrat personalul din mai multe foste ministere care au fost desființate de Ordonanță 68/2019, reușind să păstreze toți oamenii.
În plus, în această perioadă de timp, Ștefan Jicol a întâmpinat și câteva provocări, având în vedere că România s-a aflat în stare de urgență în ultimele două luni. Astfel, Ștefan Jicol a reușit să digitalizeze ședințele de guvern, a reactivat proiecte europene pe administrație și a ocupat funcția de președinte al Comitetului de Monitorizare al controlului intern managerial pentru autoritățile publice pe toată țara.
Cariera de consilier al premierului Ludovic Orban a ajuns însă la final, iar Ștefan Jicol își îndreaptă atenția către postul pe care l-a câștigat prin concurs, acela de director general pe politici publice de la Palatul Victoria.
Pentru a obține această funcție, Ștefan Jicol a trecut de două concursuri, pe 11 și 15 mai, în condițiile în care au fost foarte mulți candidați și bibliografia a fost de mii de pagini. Totuși, Ștefan Jicol a reușit să câștige acest post foarte râvnit.
Acest succes coincide însă cu plecarea lui Ștefan Jicol din PNL, deși acesta era unul dintre cei mai longevivi membri ai partidului.
Ștefan Jicol intenționează însă să ducă mai departe proiectele sale legate de implementarea inteligenței artificiale și a realității augmentate în programele guvernamentale, mai ales că postul pe care îl preia îi va facilita misiunea. Astfel, Ștefan Jicol își propune să atragă fonduri impresionante de la Comisia Europeană, care anual împarte membrilor zeci de miliarde tocmai pentru astfel de proiecte, dar pe care România nu le accesa până în prezent.
Trebuie spus că Ștefan Jicol era unul dintre cei mai longevivi membri din PNL, înscrierea sa în partid fiind înregistrată la scurt timp de Revoluție.
În decembrie 1989, înaintea Revoluției, Ștefan Jicol a devenit cunoscut în întreaga lume după ce a ieșit în stradă având în brațe o poză cu Nicolae Ceaușescu vandalizată.
Apoi, pe 15 ianuarie 1990, Ștefan Jicol s-a înscris în PNl, la Organizația Tineretului Național Liberal, reușind să aibă o relație foarte bună încă de la început cu conducerea partidului, mai ales cu fostul deținut politic Nicolae Cerveni (fost vicepreședinte al PNL), Vintilă V. Brătianu (vicepreședinte al PNL) și Radu Câmpeanu (președinte PNL).
De asemenea, în ultimele trei decenii, Ștefan Jicol a fost și un sponsor al PNL, oferind partidului peste 200 de mii de euro, potrivit relatărilor mass-media și a informațiilor din Monitorul Oficial.
Totuși, Ștefan Jicol a refuzat să facă afaceri cu statul și nu a candidat și nici nu a fost pe vreo listă electorală. A fost însă preocupat de creșterea unei noi generații de politicieni în PNL, cu o gândire care să nu aibă nimic în comun cu metehnele trecutului.
Ștefan Jicol are o avere estimată la peste 3 milioane de euro, în special datorită unor afaceri în IT pe care le-a construit și condus după Revoluție. De asemenea, Ștefan Jicol deține mai multe proprietăți imobiliare și opere de artă.