Se spune frecvent ca intre mama si copil exista o legatura speciala, care nu se poate compara cu altele, inclusiv cu cea fomata de micut cu tatal lui, in ciuda calitatilor paterne.
Insa un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Oregon arata ca, de fapt, tatii pot forma cu copilul o legatura la fel de puternica, mai ales daca mama este absenta, informeaza dailymail.co.uk.
Aceasta descoperire impune o reevaluare a rolului pe care tatii il pot juca in dezvoltarea copiilor.
Autorii studiului spun ca, atunci cand mama este absenta- de exemplu, in urma unui divort-, tatal isi asuma atat rolul matern, cat si cel patern.
"Modificarile care au aparut la nivel cultural si social au dus la o crestere a nivelului de implicare a barbatilor in ingrijirea copiilor", a spus profesorul Sarina Saturn, coordonator al studiului.
Familiile din epoca noastra sunt structurate variat si din ce in ce mai multi oameni joaca roluri neconventionale in cresterea copiilor.
Pentru realizarea acestui studiu, parintilor voluntari le-au fost scanate creierele in timp ce urmareau inregistrari video in care erau prezentati interactionand cu copiii lor.
In timpul acestei activitati, doua sisteme din creier erau stimulate: reteaua emotionala si procesarea mintala.
Barbatii care jucau un rol secundar in cresterea copiilor, dupa mama, reactionau emotional mai putin decat partenerele de viata.
Barbatii care isi cresteau singuri copiii reactionau emotional la fel de intens ca mamele, iar, in acelasi timp, manifestau gandirea critica a tatilor care jucau un rol secundar in ingrijirea micutilor. Acest lucru inseamna ca jucau un dublu rol, atat al mamei, cat si al tatalui.( sursa Mediafax)
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii