Știai că poți primi despăgubiri dacă trenul tău are întârziere? Iată pașii pe care trebuie să îi faci

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 mai 2023, 01:25

Ce despăgubiri putem să primim în cazul întârzierii trenurilor

Sursa: PixaBay

Trenurile vin cu întârzieri din ce în ce mai mari și condiții tot mai grele.

Pentru pasagerii care au fost în trenuri ce au avut întârzieri, puteți să vă recuperați o parte din bani în funcție de timpul în care ați așteptat să ajungeți la destinația dumneavoastră.

Citeste si: Circulația metroului din București, îngreunată începând cu data de 11 iulie. Motivul pentru care trenurile ar putea circula la intervale mai mari

Pașii pe care trebuie să-i faci pentru a primi despăgubiri dacă trenul tău are întârziere

În funcție de timpul pe care pasagerii l-au petrecut așteptând ca trenul să ajungă la destinația lor, aceștia vor primi 25% din prețul de transport pentru întârzieri de 60 de minute sau mai mult sau 50% din prețul de transport pentru întârzieri de 120 de minute sau mai mult.

Pentru a obține compensația sau despăgubirea trebuie să urmăm 2 pași.

Primul pas este de a completa formularul afișat pe site și de a anexa lângă acesta originalul legitimației de călătorie valabilă, precum și rezervarea, iar dacă nu aveți în posesia voastră o rezervare, aflați dacă personalul de tren, de la punctele de vânzare sau de la Relații cu clienții pentru a vă oferi o confirmare de întârziere.

Pasul final este să trimiteți sau predați formularul în termen de maxim 2 luni la emitent sau la unul dintre transportatorii care au participat la transport.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citeste si: Incendiu de proporții la un tren plin cu călători. Locomotiva a luat foc în mers- O persoană, rănită

După verificare cererii de despăgubire, întreprinderea emitentă vă va trimite un voucher pe care îl puteți folosi în momentul în care achiziționați o altă legitimație de transport, iar la cererea, plata despăgubirii se poate face în numerar.

Anul trecut, trenurile CFR au acumulat peste 3.5 milioane de minute de întârziere

Întârzierile trenurilor de călători au înregistrat o creștere de la 2.560.489 minute în 2020 la 3.487.509 minute în 2021 (șase ani și șapte luni). Întarzierile cauzate de CFR SA au înregistrat o creștere de la 908.186 minute în 2020 la 1.233.478

minute în 2021 (2 ani și patru luni).

Citeste si: România este cuprinsă de incendii din cauza căldurii! Au fost mistuite de flăcări mai multe județe din România, printre care Tulcea, Satu Mare, Dolj, Bihor și Botoșani

În cazul trenuilor de marfă, situația a fost îngrijorătoare, având în total o întârziere de 77 de ani. Întârzierile trenurilor de marfă au înregistrat o creștere de la 27.458.171

minute în 2020 la 40.768.712 minute în 2021 (77 ani și șase luni). La fiecare 100 de kilometri un tren de marfă a întârziat 178,56 minute, deci aproape trei ore.

Surse: clubferoviar.ro, cfrcalatori.ro