Stiai ca statul iti da 44.000 de euro ca sa iti deschizi propria afacere? Uite cum sa pui mana pe bani

Autor: B.M.
Actualizat: 13 sep 2020, 20:35

Stiai ca daca vrei sa iti deschizi o afacere poti obtine o prima sponsorizare direct de la stat?

Banii se obtin prin programul Start Up Nation iar cuantumul maxim pe care il poti primi este de aproximativ 44.000 de euro, echivalentul a 200.000 de lei.

Conditiile sunt urmatoarele:

- firma sa fie infiintata dupa 30 ianuarie 2017
- firma trebuie sa aiba cel putin un angajat cu norma intreaga, pe perioada nedeterminata
- acest post trebuie pastrat pentru o perioada minima de 2 ani.

"Programul are numeroase plusuri. In primul rand ca este destul de accesibil. Ca o firma fara bonitate, fara istoric, aflata la inceput de drum sa poata primi cateva zeci de mii de euro nerambursabili este mare lucru. Apoi, faptul ca firma nu este obligata sa vina cu o contribuţie proprie conteaza! Ajutorul nerambursabil maxim este de 44.000 de euro şi aceasta poate acoperi tot ce inseamna cheltuieli eligibile.

"In plus, faptul ca aceşti bani pot fi cheltuiţi şi pentru chiria şi utilitaţile spaţiului unde firma işi lanseaza activitatea sau pentru salariile angajaţilor este un mare ajutor. La fondurile europene astfel de cheltuieli nu ar fi acceptate.

"De asemenea, dupa aprobarea proiectului banii vor putea fi obţinuţi in maximum trei tranşe, iar majoritatea cheltuielilor se vor putea realiza dintr-un avans primit de la finanţator", spune Roxana Minzatu, una dintre persoanele care a contribuit, in calitate de deputat, la definirea legii prin care s-a creat acest program de finantare nerambursabila.

Inscrierile pentru acest an s-au terminat, insa programul continua pana in anul 2020.