În limba română există un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „X”.
Cuvântul din limba română care începe și se termină cu „X”
În limba română există mai multe cuvinte care încep cu litera „X”, dar există unul singur care începe și se termină cu această literă. Tu știi care este acesta?
Ei bine, este un cuvânt destul de des utilizat de către români, iar acesta este "xerox".
Citește și: Nouă formulă de calcul pentru tichetele de masă! Cum vor fi distribuite acestea?
Potrivit Dicționarului Explicativ Român (DEX), xerox reprezintă un aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie.
„XEROX= aparat de reprodus și de multiplicat, bazat pe xerografie. Aparat de multiplicare uscată, folosit în xerografie, care nu reclamă o matriță, copierea făcându-se direct după original, întrebuințând principiile electricității statice și fotoconductibilității.”
Ceea ce nu mulți cunosc este faptul că, acest cuvânt reprezintă numele companiei care a introdus pentru prima data pe piață copiatorul.
Cuvântul românesc care începe cu „nt”
Pentru cei care adoră „Fazanul” este bine de știut că există un cuvânt care vă poate scoate din bucluc atunci când vă distrați jucând jocul copilăriei.
Vi s-a ntâmplat de multe ori să primiți cuvinte care încheiate cu 'nt' care să vă aducă înfrângeri în fața prietenilor?
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ei bine, este momentul să aflați că în limba română există un cuvânt care vă poate scoate din această încurcătură.
În limba română există un cuvânt care începe cu „nt“, și anume „ntur“. Potrivit dexonline.ro, „ntur“ este onomatopee și imită trilurile turturicii.
Acum că știți care este acel cuvânt cu „nt“ care vă permite să continuați jocul „Fazan“. Hai să ne reamintim puțin regulile acestuia?
Citește și: 6 sfaturi pentru pensionari: Cum vă puteți menține activi și după ce ați ieșit la pensie?
Iată cum se joacă „Fazan“
Foarte popular în România, „Fazan“ este un joc perfect pentru dezvoltarea limbajului, atenției, memoriei, dar și a… imaginației. Deși poate fi jucat de un număr mare de persoane, „Fazan“ se joacă de regulă în doi, sau chiar mai multe persoane.
La început, unul dintre jucători va spune în gând alfabetul, începând în mod evident cu litera „A“, pe care o rostește cu glas tare.
Celui de-al doilea jucător îi revine sarcina să-l oprească pe cel care parcurge alfabetul, spunând „Stop!“. Litera la care se oprește acesta va fi cea cu care al doilea jucător va formula primul cuvânt. Important de precizat că, de obicei, jucătorii au la dispoziție un anumit timp pentru a găsi cuvinte.
În continuare, cei doi jucători vor numi, pe rând, câte un cuvânt care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului spus mai înainte. Când jucătorul al cărui rând este nu poate găsi un cuvânt permis care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului precedent se consideră că a fost „închis“ sau „blocat“ și primește litera „F“.
Dacă jucătorul este închis de două ori va avea „Fa“ și tot așa până va ajunge la „Fazan“, iar atunci acesta este cel care va pierde jocul.
Sursă: antena3.ro