Stimularea comunicării la copii: 6 activități recomandate

Author: Oana Iosif

Experiențele pe care care copilul le trăiește în primii ani de viață îi vor modela întreg viitorul, inclusiv sănătatea, fericirea sau modul în care gândește. Abilitățile cognitive precum rezolvarea problemelor, interacțiunea socială ori identificarea emoțiilor se bazează pe o bună comunicare și înțelegere a termenilor și conceptelor uzuali.

Încurajarea unui copil să vorbească trebuie să aibă la bază mai multe componente care implică foarte multă atenție din partea părinților. De asemenea, trebuie să fie realizată încă din primele zile, astfel încât cel mic să se obișnuiască rapid cu vocile din jurul lui, dar și cu inflexiunile atât de specifice fiecărui tip de comunicare. În primele luni de viață, copilul comunică non-verbal, însă va asimila orice sunet pe care i-l adresează cei din jurul lui, astfel încât în jurul vârstei de 6 luni este pregătit să înceapă comunicarea verbală. Comunicarea este vitală în primul rând, întrucât contribuie la dezvoltarea și menținerea relațiilor.

S-ar putea să te întrebi: ”Când va vorbi copilul meu?”. Cel mai probabil este vorba despre perioada dintre 12 și 18 luni, când cel mic va reuși să învețe cuvinte și să lege propoziții simple. Cu toate acestea, pentru a putea vorbi, copilul trebuie să învețe cuvinte și sensuri, iar acest proces durează luni de zile. Începând cu primele cântece de leagăn și continuând cu poveștile citite împreună, copilul tău acumulează informații pe care va putea să le exprime începând cu al doilea an de viață.

Jucăriile adecvate, cum ar fi plușurile moi, cărțile cu imagini vesele ori modelele de trenulete colorate pentru copii sunt ideale pentru a le prezenta celor mici jocuri și povești care să le dezvolte vocabularul.

Activități recomandate

Iată care sunt principalele activități recomandate pentru stimularea comunicării la copii:

1. Jocuri de cuvinte

Asocierea cuvintelor care rimează reprezintă o modalitate grozavă de a-i distra pe cei mici și a-i încuraja să le repete frecvent. În acest fel, ei își vor dezvolta vocabularul, își vor corecta pronunția și abilitățile de comunicare.

2. Glume

Atunci când unele cuvinte sau propoziții li se par amuzante, copiii vor începe să râdă nestăvilit, repetând și ei după tine. În acest fel, nu doar că pruncii își dezvoltă umorul și creativitatea, dar exersează jocurile de cuvinte și pronunția.

3. Ghicitori

Acesta sunt și mai îndrăgite de cei mici și de-abia vor aștepta să le puneți mintea la contribuție. „Ce este în cutie?”, „Unde s-a ascuns pisica?”, „Ce e mic și face chiț?” sunt doar câteva dintre ghicitorile pe care cei mici le vor rezolva rapid.

4. Sinonime

Promovează abilitățile de comunicare ale copilului tău, învățându-l despre cuvintele care au același înțeles, dar formă diferită. Prăjitura este bună sau gustoasă? Părul este moale sau mătăsos? Afară este cald sau temperatura este ridicată? Pisica este cuminte sau ascultătoare?

5. Lectura

Cărțile reprezintă o sursă inepuizabilă de informații, divertisment și creativitate. În plus, ele ajută la dezvoltarea vocabularului și la îmbunătățirea abilităților de comunicare, atât prin povestirile la persoana a III-a, dar și prin dialogurile directe. Citește-i copilului tău încă din primele luni de viață, iar imaginația lui va pătrunde în cele mai fascinante povești alături de multe personaje îndrăgite.

6. Cântece

Pe lângă citit, cântatul este o altă metodă ideală pentru ca juniorul să învețe cuvinte noi. Versurile cântecelor au simțul rimei și al ritmului, fiind ușor de reținut. Cântecelele pentru copii sunt simple și au melodii care pot antrena memoria și pot fi reproduse ușor.

Cu siguranță, cea mai importantă metodă pentru a-l ajuta pe cel mic să își dezvolte comunicarea este să petreci timp alături de el și să faceți împreună activități distractive. Indiferent dacă citiți, gătiți împreună sau mergeți la plimbare, posibilitățile de a

învăța cuvinte noi și de a comunica impresii și sentimente sunt nelimitate.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.