Revenirea la muncă după concediul de creștere a copilului poate fi o etapă importantă în viața unei familii. Este bine de știut că, în România, există un stimulent de inserție care poate ajuta părinții să facă tranziția înapoi la locul de muncă și să se asigure că copiii lor beneficiază de resursele necesare. În acest articol, vom explora principalele aspecte legate de acest stimulent, inclusiv cine are dreptul la el și cât valorează în 2023.
Legea stimulentului de inserție
Stimulentul de inserție este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Conform acestei legi, persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, și care obțin venituri supuse impozitului, au dreptul la un stimulent de inserție.
Cine are dreptul la stimulent de inserție?
Pot beneficia de stimulent de inserție oricare dintre părinții copilului, cu condiția să îndeplinească cerințele prevăzute de lege. De asemenea, aceleași drepturi se aplică și uneia dintre persoanele care au adoptat copilul, persoanelor cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care au copilul în plasament sau în plasament în regim de urgență.
Drepturile prevăzute de această lege se acordă ținând seama de perioada de 12 luni anterioare celei în care s-a aprobat adopția, a fost făcută încredințarea sau s-a instituit plasamentul sau tutela.
Care este valoarea stimulentului de inserție în 2023
Conform Legii nr. 225/2021, începând cu anul 2022, Indicatorul Social de Referință (ISR), care se calculează în funcție de rata inflației, se va majora automat în luna martie a fiecărui an. În 2023, rata inflației a fost de 13,8%, ceea ce a dus la creșterea ISR la 598 de lei. Astfel, în 2023, valoarea stimulentului de inserție pentru persoanele care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni este de 1.576 lei, iar valoarea stimulentului de inserție pentru cei care se întorc la job după ce copilul împlinește 6 luni va fi de 683 de lei. Aceste sume sunt valabile începând cu 1 martie 2023.
Momentul întoarcerii la muncă și valoarea stimulentului de inserție
Valoarea stimulentului de inserție depinde de momentul în care părintele se întoarce la muncă. Mai precis:
- Stimulentul de 1.576 lei se acordă pentru:
- Părinții care se întorc la muncă înainte de vârsta de 6 luni a copilului, respectiv 1 an în cazul celui cu dizabilități. Acest stimulent se acordă până când copilul împlinește 2, respectiv 3 ani (în cazul copilului cu dizabilități).
- Părinții care nu intră în concediul de creștere a copilului și se întorc la muncă după terminarea concediului de maternitate (cele 42 de zile obligatorii) sau a celui paternal (60 de zile). Suma se acordă până când copilul împlinește 2, respectiv 3 ani (în cazul copilului cu dizabilități). După această vârstă, părintele primește un stimulent de inserție de 683 de lei pe lună, până când copilul împlinește 3, respectiv 4 ani (în cazul copilului cu dizabilități).
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Stimulentul de 683 de lei se acordă pentru:
- Părinții care se întorc la muncă după ce copilul împlinește 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Acest stimulent se acordă până când copilul împlinește vârsta de 3, respectiv 4 ani (în cazul copilului cu dizabilități).
- Stimulent de inserție acordat după ce copilul împlinește 2 ani
Începând cu anul 2021, HG 536/2021 a adus o modificare importantă referitoare la perioadele asimilate pentru acordarea stimulentului de inserție. Astfel, părinții care se întorc la muncă după ce copilul împlinește 2 ani (respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități) pot beneficia de stimulent de inserție. Acest lucru se aplică în situația în care persoana respectivă a realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului sau datei aprobării adopției.
De ce acte aveți nevoie pentru stimulentul de inserție 2023?
Pentru a pregăti dosarul pentru stimulentul de inserție aveți nevoie de următoarele acte:
- acte de identitate părinți – copie și original
- certificat naștere copil – copie și original
- certificat căsătorie sau livretul de familie – copie și original
- certificatele de naștere ale celorlalți copii aflați în întreținere – copii și original;
- actele care dovedesc calitatea solicitantului și relația pe care acesta o are cu copilul (în cazul copiilor adoptați sau în plasament);
- adeverință tip completată de angajator/angajatori.