STIREA ZILEI: Regii neincoronati ai Muntilor Fagetului VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 23 oct 2020, 04:00

Nu ne-am fi asteptat ca aici, pe creste de deal, la rascrucea dintre judetele Bihor si Salaj, sa gasim o localitate unde, in ciuda faptului ca e rasfirata pe 40 de kilometri patrati si e izolata din cauza drumurilor proaste, lucrurile nu merg prost.

 La Fagetu, slovacii au reusit sa-si pastreze foarte bine si limba si confesiunea romano-catolica, asadar doua elemente importante de identitate. Nu-i de mirare ca-i tine uniti pe oameni! Biserica Romano-Catolica din Fagetu este una dintre cele mai mandre biserici slovace din Romania. Pe la sfarsit de 1800, in doi ani de zile, au ridicat frumusete de lacas de cult; numai din piatra si pamant.

Dar cand si cum au ajuns slovacii aici, la Fagetu?! Cei aproximativ 800 de etnici slovaci sunt urmasii unor mesteri lemnari, veniti demult pe aceste meleaguri. Acolo,
in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, a fost o seceta destul de mare iar oamenii au simtit ce inseamna intr-adevar criza.

Nu aveau nimic! Cum zona era si suprapopulata, singura rezolvare a fost ca unii sa caute un alt loc unde sa-si faca un rost. Au fost adusi in padurile de aici cu angajamentul ca acel teritoriu pe care il vor defrisa le va ramane in schimbul muncii lor.


De la cateva familii, care au venit initial aici, s-a ajuns ca asezarea sa aiba peste 800 de locuitori, slovaci cu totii, care, dupa atata amar de vreme, isi pastreaza inca limba in proportie de suta la suta.

Ajuta la asta si cele trei scoli cu predare in limba slovaca de aici. Pe langa biserica, parintele Rolnik se implica in educatia copiilor si la scoala. Si calugaritele, asemenea! Una este profesoara de Religie, alta este asistenta medicala iar cealalta bucatareasa.


Aici, la Centru, au invatat sa faca de toate. La fel si pe langa biserica, fiind ajutoarele de nadejde ale parintelui Rolnik.
Parintele le-a intalnit pe maicutele din Institutul Surorilor Milostive ale Sfintei Cruci, in '89, in Cehoslovacia, iar Dumnezeu a randuit ca, impreuna, sa puna pe picioare, la Fagetu, o casa de caritate, sprijin pentru orfani si batrani.

Muncesc mult pentru un cot de paine ori o vadra de malai.
Nevoile si greutatile nu i-au ocolit nici pe ei, regi neincoronati ai muntilor Salajului. Nu le-a fost usor nici sa isi stie departe rudele din Slovacia.

Jaroslav mai are doi frati si o sora acolo… Dar au razbit si separati; la fel cum au facut-o si mosii si stramosii lor. Andrei Sulek e, poate, cel mai batran slovac din Romania.Asa au grija slovacii unii de altii si toti de trecutul lor.
Stiu ca doar asta le poate asigura si-un viitor pe masura, iar comunitatea de slovaci de la Fagetu il merita fara doar si poate.